FORL – en smärtsam sjukdom hos katter

0 1215

En av de vanligaste  mun- och tandproblemet hos katt är tandsten. Att katter har mer problem med tandsten än karies vilket beror på att de har ett annat pH- värde i munnen än vi människor.

Liksom oss består kattens tänder först av mjölktänder, för att sen bytas ut till permanenta. En vuxen katt har i regel som vuxen 30 tänder 16 i överkäken och 14 i underkäken.
Tandsten är beläggningar på tänderna som bildas av det katten äter. Tandstenen sitter dels på den synliga delen av tanden men också under tandköttet. Tandsten kan vara svår att upptäcka och kan orsaka inflammation och tandlossning.

Bengal
Hos katt finns även en relativt vanlig tandsjukdom som kallas FORL. Även vildkatter, tigrar och andra stora kattdjur drabbas av denna tandnedbrytning. FORL är en smärtsam sjukdom. Du kan märka den genom att din kan har svårt att tugga eller försöker svälja maten hel. De angripna tänderna kan tas bort hos veterinär.

Förebyggande  vård
För att undvika att plack bildas på din katts tänder ska katten äta torrfoder dagligen. Men torrfoder tar inte bort plack som redan bildats. Plack orsakar även tandköttsinflammation, vilket är första stadiet av tandlossning. Den största orsaken till tandköttssjukdomar är ansamlingen av plack.
Om din katt har fått tandsten är tänderna missfärgade en bit upp från tandköttet. Har din katt drabbats av tandsten bör det tas bort hos veterinären. Du kan försöka ta bort det själv på din katt med en tandstensskrapa, men alla katter är inte så samarbetsvilliga, att de kommer låta dig göra det. Tandstensskrapa kan du köpa hos din veterinär.
Borsta din katts tänder några gånger i veckan för att hålla en god munhygien. Det bör du vänja din katt vid redan när den är kattunge.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Kommentera med Facebook
Tagged with: ,

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet