Premiär för nya Lill-Skansen

0 1089

1955 invigde vår nuvarande kung – Carl XV1 Gustaf- Lill-Skansen. I oktober 2010 började byggnationer av nya Lill-Skansen. På lördag 31/3 – 2012 öppnar ett helt nytt Lill-Skansen på samma plats. Den kan besökas året runt och endast julafton är det stängt.

På området finns fyra byggnader. Här finns beteshagar med getter och en ladugård för grisar och getter. Lekplats med rutschbana och en liten scen för teater och djurprat finns också på området. Ett ekologisk tänkande är genomgående för hela projektet. Här får barn lära sig kopplingen mellan kon i hagen och mjölkpaketen. Materialen i byggnaderna är noga valda för att länge bestå och att harmoniera med övriga byggnader på Skansen.

Sällskapsdjuren här har en viktig uppgift – att hjälpa djurägare förstå sina egna husdjur och deras behov, då det alltid finns sakkunnig personal att tillfråga.

Här arbetar Johan, som är djurskötare med sina tre kollegor. Johan berättar gärna om djuren och har även privat ett stort djurintresse. Bland djuren finns den Öländska dvärghönan. Vi går och väntar på att hon ska värpa och börja ruva, så vi får lite kycklingar, säger Johan. Vi håller noggrann uppsikt över djuren så att de inte blir stressade av allt klappande och kelande, fortsätter Johan. Djuren släpps ut i rasthagar och voljärer. Alla djur får vistas utomhus förutom reptiler och de mindre gnagarna.

Bland de fantasifulla miljöerna står djurskötaren Cissi hos katterna inne i kattköket. Katterna på Lill-Skansen kommer från omplaceringshemmet Solgläntan. Den som har funderingar på att skaffa katt har här möjligheten, att ge en hemlös katt ett varaktigt hem.

Lill- Skansen

En skolsal är inredd för att ta emot skolbarn på besök. Veterinärstudenter kommer att finnas för att besvara frågor. Förhoppningen är att skolbarnen ska se det här som en del av sitt klassrum. Henry 6 år, myser med ett av marsvinen.

Lill- Skansen

Till nappmaskinen kan barnen lämna sina nappar. De transporteras sedan vidare till kattköket. Det finns en butik med leksaker och böcker för barn.

Lilla Kott är en figur som bor i en stubbe på Lill-Skansen. Han ser efter djuren när djurskötarna gått hem för dagen.

Lill- Skansen

Här sjunger barn från Djurgårdsskolan Lilla Kotts egen visa.

 

Här bor ett trettiotal olika djurarter.

 • långsvansad skogssork
 • brunråtta
 • dvärgmus
 • marsvin
 • rödsork
 • kanin
 • berglori
 • fjällämmel
 • akvariefiskar
 • abborre
 • sandkrypare
 • kackerlacka
 • källarspindel
 • vandrande blad
 • hasselsnok
 • huggorm
 • snok
 • lövgroda
 • grönfläckig padda
 • vattensalamander
 • tamhöns/Öländsk dvärghöna
 • katt
 • svartmyra
 • daggmask
 • dvärgget
 • minigris
 • svensk blåanka

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Kommentera med Facebook

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet