Omhändertagen hund fick ett sorgligt slut

0 694

Omhändertagen hund

Det händer fortfarande i vårt samhälle att polisen hittar hundar, helt utan id -märkning. Det blir då svårt att spåra ägaren och hunden faller i polisens ägo.  Zambo hittades på E4:an strax utanför Haparanda.

P.g.a av okunskap hamnar hundar ibland i fel händer.  Schäferblandningen Zambo hittades av polisen och ingen vet hans historia. Han blev satt i en hundgård på ett hundpensionat i väntan på att hans gamla eller nya ägare skulle dyka upp och ge honom ett liv värdigt en hund.

Veronica Färgnell såg av en slump hans annons och delade den på Facebook. Elinor Pettersson var en av dem som såg annonsen och  föll handlöst för honom. Ellinor hade haft problemhundar tidigare och var väl införstådd med vad hon tog sig an – trodde hon. Enligt Binagården där han för tillfälligt befann sig, var han absolut ingen “första gångs” hund. Det var en hund som behövde tydliga gränser och behövde arbeta mycket för att må bra. Både fysiskt och psykisk. Veronica är utbildad B-figurant för MH( mentaltest ). Hon har även hjälpt till mycket på LH -beskrivningar. Hon har haft hundar sedan tonåren och ett stort intresse för hundars mentala hälsa. Det bestämdes att Veronica skulle hämta Zambo och ha honom några veckor hemma hos sig först innan han omplacerades hos Ellinor. När Veronica kom till Binagården för att hämta Zambo, möttes hon av en oerhört stressad hund. Han skällde konstant och hade blivit hes av allt skällande. När de kom ut ur bilen hemma hos Veronica, var han helt vild. Det första hon gjorde var att gå ut på en promenad med honom och sina egna tre schäferhundar. Han for fram och tillbaka och kunde knappt gå i koppel, berättar Veronica.

Omhändertagen hund

Den här hunden har varit utsatt för misshandel, han litade inte på människor, fortsätter Veronica. Förmodligen hade han hade lärt sig att gör man på ett visst sätt så får man sin vilja igenom. Jag fick handskas med honom på ett väldigt varsamt sätt- han hade inga bithämningar. Fick han inte som han ville då kunde han flyga på. Med hjälp av dubbla kompostgaller och stängda dörrar började Veronica sakta hitta en metod som fungerade. Jag hade ingen aning att det var en sådan komplicerad hund, säger Veronica. Hade jag vetat det så hade jag vidtagit andra åtgärder. På hundhemmet hade han fungerat bra och man hade inte märkt några tendenser av aggressivitet. Men det är stor skillnad på den miljön och en hemmamiljö. Eftersom han inte var 100 % säker, var Veronica tvungen att ha koll hela tiden. De koppel tränade och arbetade mycket med trygghet. Veronica fick jobba mycket med munkorg, för att inte bli skadad själv.

 

De jobbade också mycket drag Mina egna hundar har också bidragit med stor hjälp och stått för en stor del av tryggheten. Det är ett stort ansvar att ha en sådan hund.  Efter tre veckor hade Zambo anpassat sig bra till hemmalivet och det var dags för Ellinor att få hem Zambo. Ellinor fortsatte på Veronicas, med trygghetsträning och mycket aktivering. Från början verkade som att det ganska bra, men sen började han visa mer och mer tecken på att han inte mådde bra. En dag hade Ellinor besök av en hundförare. De satt vid bordet och Zambo låg under bordet och sov. Helt plötsligt flyger han på hundföraren och biter honom väldigt svårt i handen. Att Zambo bet hundförararen, var det som ledde till Elinors svåra beslut – att låta Zambo somna in. Då hade  det inträffat ett antal liknande incidenter innan. Jag tror att Zambo aldrig fått tydliga regler och fått bestämma hemma. Det kombinerat med ett dåligt psyke, var det som gjort honom så ohanterbar, säger Veronica.

Kommentera med Facebook
Tagged with: ,

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet