Coronavirus- FIP-viruset hos katter

0 988

Coronavirus är relativt vanligt hos våra katter. Viruset delas upp i två olika former en tarmform och en FIP form (våt variant).

Coronavirus- FIP viruset hos katter

FIPoV är en relativt vanlig virusform hos tamkatten och ca 1 % av hela kattpopulationen bär på viruset.
Tarmform en är en smittsam form medan FIP formen) är ett förändringsbart virus (kronisk variant) som inte är smittsamt. FIP formen delas upp i en våt och en torr form. Många katter som får den torra formen utvecklar även den våta formen.
Den sjukdom som yttrar sig i tarmform är mycket smittsam till andra katter och smittas framför allt via infekterad avföring. Det är mera vanligt att smittan sprids när man har flera katter och där det förekommer avel. Får katten coronaviruset finns det risk att den utvecklar (muteras/förändras) FIP formen. Detta kan påverkas av; ålder, smittryck och ärftliga faktorer.

Smittväg

Coronaviruset påverkar matsmältningsorganen och sprids genom avföringen därför bör katt toaletterna hållas rena. Drabbade men även misstänkt smittade djur isoleras tills veterinären har fått provsvaren.

Symtom

Många av de katter som drabbas av coronaviruset visar inga symtom. I en del fall kan viruset orsaka diarré’, särskilt hos unga katter. Men om det utvecklas till en FIP- form kan de få en allmän påverkan på de inre organen (sviktar av olika slag) och är då en obotlig sjukdom med dödlig utgång.

Behandling

Katten undersöks på veterinärmottagning med provtagning både från buken och i blodet.  Att isolera ett sjukt djur kan vara ett sätt att få ned stressnivån på djuret som kan förvärra symtomen.
Det finns ingen direkt statistik på hur många katter som är drabbade av coronavirus, men ungefär 10 % av smittade katter utvecklar FIP.
Allsidig kost med omega tre fettsyror kan öka välbefinnandet hos djuret,
Lugn och ro generellt i familjen inga omplaceringar tills ni vet om det är coronavirus katten drabbats av.
Få ned stressnivån hos de drabbade djuren gör att den kroniska varianten av viruset inte utvecklas i lika hög grad.
Det är viktigt att hålla en god hygien. Att kattlådorna och miljön runtomkring hålls rena.
Maria Fabach
Maria@vimeddjur.se
* Denna artikel är faktagranskad av och skriven tillsammans med Raad Askar på Doctrivet Smådjursklinik.

 

Kommentera med Facebook

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet