Kan katter bli stressade av att klappas?

2 693

Kan katter bli stressade av att klappas? Det påstår internationella djurbeteendespecialister som har gjort en studie om kattens stressnivåer. Specialisterna klappade katterna och man testade stressnivåerna innan och efter att katterna klappats.

Testresultatet visade att ingen av katterna egentligen tyckte om att bli klappade. När katterna blev klappade av djurbeteende specialisterna utsöndrade de hormoner som är länkade till ångest. De katter som visade mest att de tolererade klappandet visade sig bli mest stressade.
katter blir stressade av att klappas

Testet var sponsrat av Ceva Animal Health som är ett stort företag inom djurhälsa. Man testade också om katter i flerkatthushåll visade mer stress men man kom fram till att så var inte fallet. Man kom till och med fram till att katter under två år var mer stressade om de levde i ensamkatthushåll än i flerkatthushåll.
Dock kan man undra om testet verkligen visar rätt resultat, kan det ha med att göra att katterna blev klappade av en främmande person?

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

 

Kommentera med Facebook
Tagged with: ,

2 Comments

  1. djurfamiljen 24 juni, 2015 at 02:49

    Ja jag tror inte att de blir stressade av att bli klappade, mina katter älskar det! De kommer själva och vill bli klappade och njuter verkligen 🙂

  2. Maria 26 juni, 2015 at 12:17

    Har aldrig märkt av stress på min katt när jag klappar henne. Hon är verkligen en riktig kelgris som njuter

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet