Varför kissar hunden inne på natten?

0 1881

Att en hund kissar inne på natten kan ha många orsaker. Det kan vara stress av någon förändring i livet eller att den blivit äldre och får urinträngningar. 

dog-1031058_1280

Du går ut med hunden som du alltid har gjort, några gånger på dagen och en på kvällen innan sovdags. Och så en morgon upptäcker du en gul pöl på ditt golv. Detta kan naturligtvis ha flera orsaker, och det är väl egentligen inte konstigare än att människor och andra djur blir nödiga nattetid. Eller? Hundpsykologen Karen Sejer Kristensen svarar på de vanligaste frågorna om det här.

Hur vanligt är det att hunden kissar inne på natten?
 – Det är inte alls vanligt. Om hunden plötsligt ändrar sitt beteende rekommenderar jag att alltid börja med att göra en allmän undersökning av hälsotillståndet hos veterinär.

 Om den börjar kissa/bajsa inne i samband med att en ny hund, katt eller en bebis anländer, vad kan man göra för att hunden ska känna sig bekväm med situationen och inte känna att den måste ”markera”?
– Ge hunden lite extra uppmärksamhet och tid, så att den inte känner sig övergiven. Ibland kan man se att orsaken till en sådan förändring faktiskt beror på en ändring i hormonbalansen.

 Varför säger hunden sällan till att den vill ut på natten? Skäms
den?

– Vuxna hundar som börjar kissa inne har ingen dolda motiv, som hämnd eller att testa gränserna. Det finns naturliga eller medicinska orsaker bakom. Man kan kan tänka på om det finnas fysiska orsaker till hundens beteende? Kan den ha ont någonstans? Eller har den kanske blivit skrämt av fyrverkerier eller annat när den har varit ute på kvällen.

 Är det skillnad mellan tikar och hanar?
 – Jag har mest upplevt att det är hanar som har det här problemet.  Man ska
 alltid ha med i beräkningen om det kan finns en sjukdomsbild, samt noga observera beteendet i stort.

Får äldre hundar svårare att hålla sig?
– Äldre hundar kan, precis som människor, få svårare att hålla sig på natten när de blir äldre.

 

Linda Åkesson
linda@vimeddjur.se

 

Kommentera med Facebook
Tagged with:

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet