Klinikbesiktning av häst

0 366

Vid hästköp är det vanligt att hästen genomgår en klinikbesiktning innan den byter ägare. Men vad undersöker man egentligen och vem står för kostnaderna?

Alla blivande hästägare bryr sig inte om att besikta sin blivande häst innan köp. Men beroende på vad hästen ska användas till så kan det var klokt att låta veterinären gå igenom hästen. Man kan välja mellan att ta hästen till en klinik eller ta ut en gårdsveterinär. Förutom när en häst byter ägare kan det vara nödvändigt att göra en besiktning vid utlåning av häst eller om en häst ska försäkras. Om hästen ska försäkras eller man vill höja hästens försäkring t.e.x till en qaA1 krävs det att man först besiktar hästen.

Klinikbesiktning
När en häst besiktas på en klinik undersöks hela hästen och man brukar börjar med en kliniska delen. Veterinären bedömer allmäntillstånd och exteriör och går igenom hästens leder, skelett samt muskler och senor. Veterinären tittar också på statusen på hästens tänder och undersöker ögonen. Man lyssnar på hästens hjärta och lungor. Veterinären tittar också på hur hästen är i hanteringen.

Efter den kliniska undersökningen brukar veterinären titta på när hästen skrittar och travar på en rak sträcka. Man tittar då på hur hästen rör sig och att hästen inte är halt.

Böjprov
Beroende på vad den som beställt besiktningen önskar så görs också ett böjprov ( man kan välja bort ett böjprov t.ex. om det är en äldre häst). Veterinären böjer då hästens alla fyra ben. Ett böjprov kan visa på hälta som man inte upptäcker i den första delen av besiktningen. Veterinären håller leden böjd ca en minut släpper sedan ner den och manar på hästen i trav. Detta upprepas för varje ben. När veterinären böjer benet skapas ett tryck i leden. Om hästen har smärta eller en skada så reagerar hästen med att halta.

Bedömning görs för att se skillnad mellan arbete och vila
Efter böjprovet brukar veterinären vilja se hästen hur den rör sig i longering på en volt. I skritt, trav och galopp. Man gör detta för att se om hästen t.e.x får hosta eller onormala ljud från luftvägarna. Då kan man upptäcka b.la. eventuell lungsäcksinflammation. Man kollar också efter hältor som eventuellt bara visas på böjt spår.

Röntgen
Beroende på vad hästen ska användas till görs en röntgen. Det kan behövas att man ger hästen lugnande. Det man tittar på då är frambenens kotleder, kronleder och hovleder. Man tittar också på frambenens strålben och bakbenens kotleder, bakbenens hasleder och hästens bakre knän. Ibland väljer man att även röntga nacke och rygg. Unghästar röntgas ofta för lösa benbitar innan de säljs som åringar.

Efter besiktningen
Det finns ingen generell regel för vem som ska betala klinikbesiktningen av hästen. Det avgör säljaren och köparen. En besiktning är alltid bra att göra innan ägarbyte då det minskar risken för konflikter i ett senare skede. Själva besiktningen ger ett uppfattning om i vilket skick hästen är under själva besiktningsdagen och inga garantier ges för att hästen inte kan uppvisa skador senare i livet.
Efter besiktningen går veterinären igenom vad den hittat med både säljare och köpare. Har hästen inte uppvisat några skador innan själva besiktningen, kan skador som upptäckts vid besiktningstillfället bero på tillfälligheter.
Hästen kanske har trampat snett dagen innan eller under transporten. Det kan då vara lämpligt att låta hästen åka hem och vila ett par dagar och sedan komma tillbaka och göra om besiktningen igen.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Foto: Therese Hallin

 

 

Kommentera med Facebook

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet