Böjprov på häst

0 75

Det är vanligt att man gör böjprov på häst b.la. vid en besiktning innan köp. Men det är kanske inte alltid motiverat att göra ett böjprov, ibland sägs det att man t.om. kan böja fram en hälta som inte tidigare funnits.

 

Det förekommer att hästar  får anmärkning vid ett böjprov, där ägaren inte alls märkt av någon hälta tidigare. Det kan också skilja sig mellan olika tillfällen och vad de får fram vid en böjning.

 

Så går det till
Böjprovet är ett slags provokationstest som kan indikera på om hästen har skador i lederna. Inflammationer och hältor är vanligt hos våra hästar och därför kan det vara klokt att inkludera detta i besiktningen, beroende på vad hästens ska användas till och med hänsyn till hästens ålder. Ett böjprov kan visa på en hälta som inte annars syns i vardagen. Vid böjprov böjer veterinären hästens led i ca 1- 2 minuter. Sedan släpper man ner benet och då vill man se hästen i trav. Vid själva böjningen skapas det ett tryck i leden. Om hästen har förslitningsskador eller andra skador så reagerar den med smärta eller genom att halta.
Håll igång hästen lagom innan böjprovet. En häst som stått stilla en vecka innan själva besiktningen kan upplevas halt och stel på samma sätt som en häst som det har körts hårt med veckan innan, kan få en lätt hälta p.g.a av överansträngning.

 

När gör man böjprov
Det är vanligt att man gör ett böjprov som en del av besiktningen av häst vid hästförsäljning. En besiktning kan göras antingen hemma eller på klinik. Det råder delade meningar om när det är lämpligt att böja en häst. En del menar att man inte ska göra böjprov varken på en äldre eller unghäst som inte vuxit färdigt. Medan andra menar att böjprov inte är en större belastning än om hästen själv ligger ner på sina egna ben.
Böjprov används också i vissa fall om man vill nyteckna en försäkring för sin häst.

Veterinärbesiktningen är ofta det som avgör om försäljningen av hästen blir av.

 

Kommentera med Facebook

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet