Överviktiga hundar, ett problem som ökat i Sverige

0 35

Liksom människor som lider av övervikt så kan hundar får problem med att gå och andas. Vissa sjukdomar de kan drabbas av är också viktrelaterade.

Enligt forskning är ca en tredjedel av våra svenska hundar överviktiga idag.  Förr användes hundar på ett annat sätt vilket gjorde att de rörde mer på sig. En stor del har också med kosten att göra som är mer energi i än tidigare.

– Vi vet att hunden lever ett kortare liv om den är för tjock säger Marie Sallander till Metro i en färsk artikel. Hon tror att det beror på flera olika anledningar att vi idag har ett problem med övervikt hos hundar. Men två viktiga faktorer som spelar in är fel eller för mycket kost och att hunden rör för lite på sig.

Enligt Länsstyrelsen är en hund som väger 15 kg mer än sin idealvikt överviktig. Följdsjukdomar på fetma är diabetes, problem med lederna, hjärt – och lungproblem. 

Om man har en överviktig hund behöver man inse problemet och göra något åt saken. Många förnekar att deras hund är överviktig trots att omgivningen reagerar och påpekar det.  Hjälper det inte att minska maten och öka motionen är det dags att vända sig till veterinären. Man får öka motionen i små steg. Ökar man för fort finns risk för ledskador.

Så här känner du på hundens hull :

  • När du stryker med handen längs sidorna ska man kunna känna revbenen. Men revben och höftben ska inte vara utstickande.
  • Det kan vara olika på olika raser, men generellt ska man kunna känna ryggkotorna men inte kunna se dem. Kan vara svårt att avgöra på väl pälsade hundar.
  • På tjocka hundar hänger ofta buken ner. De har också en lite vaggande gång.

Foto: Pixabay

Kommentera med Facebook

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet