Leptospiros har upptäckts på hund

0 10

Veterinärer brukar rekommendera att man ska vaccinera mot leptospiros när man ska ta med sin hund utanför Norden. Men för några veckor sen gick veterinärer kring Göteborgsområdet ut och berättade att några hundar visat positiva provresultat av leptospirosbakterier vid provtagning.

Orsak och smitta
Leptospiros är en sjukdom orsakad av bakterier som kan drabba både djur och människor. Sjukdomen förekommer i större grad där klimatet är varmt och smittas till hundar via varmt vatten som är stillastående. Råttor och andra gnagare är vanliga smittbärare. Men hundar kan också smitta varandra t.e.x om en hund kissar i en vattenpöl och en annan hund dricker från det. Det smittas också via slemhinnor och hundar och andra djur kan därför föra över smittan vid bett eller vid parning.

Flera fall i Sverige
För några veckor sedan uppmärksammade veterinärer flera fall av Leptospirosbaktieren i samband med provtagning av fem olika hundar, skriver Göteborgsposten. Veterinärerna uppmanar till försiktighet vid de platser där man befarar att hundarna smittats. Leptospiros smittar inte bara mellan djur utan kan också smitta till människa. Lindriga influensaliknande symtom kan uppstå, men också allvarligare ibland livshotande blödningar och skador på lever och njurar. Det kan ge också ge gulsot, skriver Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Hundar som överlever sjukdomen kan bli kroniska smittbärare.

Läs mer här

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

Foto: Pixabay

Kommentera med Facebook

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet