Afrikansk Jättelandsnäcka

1 1914

Av någon anledning säger man oftast snigel om snäcka och snigel utan hus om sniglar, men snäckor är de som har ett skal och sniglar är helt enkelt de utan skal. I den här artikeln skall vi titta närmare på jordens största landlevande snäcka.

Afrikansk Jättelandsnäcka eller Achatina Achatina som den heter på latin är en stor snäcka som blir allt vanligare som husdjur. Ibland kallas de även för Tigersnäcka eftersom vuxna snäckor har mörkbruna ränder på sitt gulbruna skal. Snäckans ursprung är östra Afrika. Den blir ca 25-30 cm över skalet och lever ca 5-7 år. Snäckorna är tvåkönade men det krävs två stycken för att de skall kunna fortplanta sig.

 

Terrarium och inredning
När snäckorna är små räcker ett litet terrarium i plast gott och väl. När snäckorna är större går det bra med tex ett begagnat akvarium. Se bara till så att snäckorna får luft men inte kan smita. Det är inte att rekommendera att ha hårda saker i terrariet som stenar, skålar i glas eller keramik eftersom snäckorna kan skada sig illa eller avlida om de ramlar ner och spräcker skalet på någonting hårt. Bottenmaterial man kan använda är kokosmull eller ogödslad blomjord som man fuktar. Dessa snäckor vill gärna gräva ner sig så man bör ha så mycket bottenmaterial att de kan göra det. Man behöver ingen särskild belysning bara de får solljus, dock får de aldrig stå i direkt solljus. Terrariet bör duschas med vatten varje dag så att snäckorna får en fuktig miljö. Lättast är att duscha med en blomspruta. Gammal mat plockas bort så att den inte ligger och möglar. Man rengör även terrariet från deras avföring och slem.

 

 

Foder
Afrikanska Jättelandsnäckan är till största delen vegetarian, men uppskattar även en viss del animalisk föda som tex  fiskmat, sköldpaddspellets eller krabbpellets. Grönsaker, svampar, frukter och växter som man kan ge är olika sallader, morötter, champinjoner, gurka, squash, aubergine, päron, jordgubbar, hallon, blåbär, äpple, vitkål, broccoli, blomkål, grönkål, paprika, mango, papaya, melon, vindruvor, kiwi och banan. På sommaren kan man ge de maskrosblad, kom bara håg att aldrig plocka vid vägkanter och liknande eftersom snäckorna är väldigt känsliga för gifterna från bilavgaser. För att snäckorna skall kunna bygga upp sitt skal ordentligt behöver de få i sig kalk. I djuraffären kan man köpa sepiaskal som snäckorna kan äta på för att få i sig sitt nödvändiga kalkintag.

 

 

 

Snäckan som husdjur
Snäckor varken låter, luktar eller tar särskilt mycket tid, så de är inte särskilt svåra att hålla, men som med alla andra husdjur skall man tänka efter innan man skaffar en eller flera snäckor. Man får absolut inte dumpa dessa djur i naturen, eftersom det inte är deras naturliga habitat. Antagligen överlever de inte vintern i vårt klimat, men de kan ändå göra stor skada i trädgårdar över sommaren.

Heidi Purmonen

heidi@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss
Tagged with: , ,

1 Comment

  1. yvonne 13 november, 2012 at 08:01

    En riktigt upplysande historia. Jag tycker nog att det verkar att vara ett ganska slemmigt och smutsigt jobb att sköta om så att det är rent och fint.
    Fastän artikeln¨är välskriven och intressant så lockar den inte mig. Snäckan är väldigt vacker, men tacka vet jag en stor hund eller ett gäng katter..Kram

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet