Ett 50-tal hästar drabbas av kvarka varje år

0 21

Tillhör du också en av dem som oroar dig för smitta av kvarka mellan olika stall? Det är veterinärer som skickar in positiva resultat till Länsstyrelsen och varje år får de in ca 50 rapporterade fall, men mörkertalet kan vara stort.

Ett 50-tal hästar drabbas av kvarka varje år

Olika smittovägar
Kvarka är en infektionssjukdom som orsakas av en streptokockbakterie. Bakterierna finns i sekretet i hästens näsa och sprids då hästen frustar eller hostar, men det finns också i varet från spruckna lymfknutor. Kvarka sprids både vid direkt kontakt och indirekt kontakt. Det sprids också genom olika redskap, gemensamma vattenhinkar ryktborstar eller personer som vistats i olika stall och bär samma kläder och utrustning. Därför är det är viktigt att man byter kläder mellan olika stall eller tvättar de kläder man använt i minst 60 grader innan man tar med dem till ett annat stall T.e.x om du rider på ridskola och vistas  privatstall. Eller om du varit ute på tävling där det vistas mycket hästar. Man kan skydda sig långt genom att använda olika utrustning och redskap för varje häst man hanterar. Hjälm och ridstövlar kan man spraya med Virkon som är ett desinfektionsmedel och verkar bakteriedödande.

Utbrott i stallet
Om en ridskola eller ett stall får fall av kvarka, brukar man isolera delar eller i värsta fall isolera hela anläggningen, beroende på omfattningen och hur hanteringen sett ut kring den insjuknade hästen. Det är viktigt att rengöra alla ytor och gemensamma utrymmen. Ridskolor kan få stänga ner delar eller hela verksamheten, vilket leder till stora ekonomiska förluster,  som kan bli en tuff tid långt framöver. Kvarka finns inte bara i Sverige och hästar som importeras hit kan vara smittbärare utan att de hunnit få några symtom ( läs mer om symtomen här). På så sätt kan stallar eller ridskolor omedvetet få in smittan.

Olika följdsjukdomar
Det finns goda chanser att en häst som insjuknar blir helt återställd, men ibland kan hästen drabbas av olika följdsjukdomar och återhämtningstiden kan bli lång. Exempel på följder kan vara lunginflammation, kastad kvarka (bakterien sprids via blodet till de inre organen och hästen kan få invärtes bölder) och anasarka kan uppträda (Anasarka visar sig som en kraftig svullnad under huden). I vissa fall dör hästar i akut lunginflammation. Följdsjukdomarna kan vara så allvarliga och svårbehandlade att hästarna avlivas

En häst som haft kvarka tidigare blir inte immun utan kan få det igen. Kvarka går under anmälningspliktiga sjukdomar. Vilket innebär att veterinären som konstaterat sjukdomen är skyldig att rapportera in den.

 

Källa: Länstyrelsen

Kommentera med Facebook
Tagged with: ,

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet