FLUTD är samlingsnamnet för när en katt drabbas av sjukdom i de nedre urinvägarna. Det är vanligt bland överviktiga kastrerade hankatter. Katten får svårt att kissa och det kan bli riktigt smärtsamt.

Symtom
Vanliga symtom är att katten springer ofta på lådan och kissar små skvätter istället för ordentligt. Katten kan få svårt att kissa och kisset kan innehålla blod och den kan ömma över magen. Eftersom det kan trycka på så har katten ibland svårt att hinna till lådan och småskvätter därför lite här och där. Blir det helt stopp i urinvägarna så kan katten få kraftiga smärtor och det kan också leda till förgiftning. Då är det bråttom att katten behandlas av veterinär.

behandling
Veterinären brukar känna på kattens mage som vid detta tillstånd kan vara spänd och ömma. FLUTD konstateras genom blodprov. Man tittar på hur koncentrerad urinen är och vilken färg urinen har. Kattens ph-värde kontrolleras. Veterinären tittar också efter kristaller i blodet. Veterinären kan också undersöka om det finns bakterier i urinen.

Förebygg
För att förebygga FLUTD är det viktig att katten dricker ordentligt. Om katten inte dricker ordentligt så kan man ge ett bra och näringsriktigt våtfoder eftersom det innehåller mycket vätska. Ha en skål med torrfoder som står framme så att katten kan äta många små mål under ett dygn. Om katten lider av övervikt bör man portionera ut dygnets ranson på flera små mål. Se till att katten alltid har tillgång till rent och fräscht vatten. Uppmuntra till att katten rör på sig genom att leka med den, det är speciellt viktigt om det är en innekatt. Håll katten slank.

Artikeln är granskad av Velina Siderova leg. veterinär

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet