Gestur, papegojan med karisma!

1 1222

Gestur är en Papegoja – en gul vingad Amazon och 30 år gammal. Han älskar att spela tv – spel och går och lägger sig varje dag klockan åtta.

Papegoja

Sari och Thomas är båda uppväxta med djur. Papegojan Gestur skaffade de gemensamt. Vi köpte honom i en djuraffär för trettio år sen. Det var han som valde oss, berättar Sari. Han sträckte ut sin fot och grabbade tag i min hand och ville inte släppa taget, säger Sari och ler. Vi besökte djuraffären flera gånger innan vi bestämde oss.

Det är som att ha en treåring hemma, när man har en papegoja. Många papegojor säljs vid tre års ålder. Då brukar de komma in i puberteten och får sin trotsålder. Gestur var väldigt snäll hela sin pubertet, berättar Sari. När han var något år gammal började de första orden komma coca-cola är något han både säger och gärna dricker. Men han kan också säga hela fraser som kom och ät nu!

Han äter samma mat som vi och sitter tillsammans med oss med vid matbordet. Han följer också med oss nästan överallt. Gestur är inte vingklippt. Han är alltid lös – Både inne och ute. Han har aldrig flugit iväg – En gång blev han skrämd när det blåste ute och flög upp i ett träd, berättar Thomas. När han flög iväg var han borta ett dygn innan han fann oss . Vi tände eld i skogen på kvällen, jag gick runt i skogen tills jag hörde Hallååå!! och där satt Gestur och skrek efter mig i en hög tall.,berättar Sari. Han hade nog sökt sig hemåt och satt och väntade i tallen i närheten hemmet . han flög ner så grenarna brakade och satte sig på min axel. Sen lämnade han inte oss på hela dygnet. Vi har lärt honom, att om han sitter i t.ex. ett träd, ska han kunna klättra ner om vi ropar på honom.

Om Gestur blir bajsnödig, säger han till. Det händer inte att han bajsar lite varstans. Har sitt bajsställe inomhus på ett speciellt ställe.

En papegoja som lever utan papegojpartner väljer en av sina ägare som partner. När Gestur var fem år valde han Thomas. De är jag som är pigan, konstaterar Sari. Det är jag som nattar honom. När det är dags för det, då går vi till köket. Där får han lite passionsfrukt. Sedan sätter jag upp honom i trädet. När han sitter där ger jag honom lite juice. Sedan säger vi god natt.

På morgonen väntar han snällt på att vi ska vakna. Sover vi för länge, ropar han lite försiktigt – pappa!

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

Läs även:

Gestur på fågelträff

Visa att du gillar oss

1 Comment

  1. Yvonne 23 september, 2013 at 09:18

    Vilken härlig berättelse. Jag skulle tänka mig att man får vara försiktig med vad man säger. Låter kul att ha en så rolig och intelligent fågel, Kram

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet