Hästar får lättare kolik på hösten

0 562

Kolik är ett smärtsamt tillstånd som kan drabba magen och tarmarna hos hästar. Graden varierar från lindrig till livshotande, så pass allvarlig att hästen kan behöva opereras.
Häst kolik

Orsaker till att hästar får kolik
Det finns flera orsaker till att hästar får kolik. Vanligt är hastigt foderbyte och inte fri tillgång till vatten, vilket kanske kan vara svårt att erbjuda när frosten kommer. När hästar går över från sommarbete till t.ex. hösilage hastigt kan tarmarna ha svårt att ställa om sig snabbt. Därför kan hästar ha lättare att drabbas på hösten, då det ofta sker fler förändringar samtidigt. Det finns flera olika typer av kolik. Parasiter i tarmarna eller mögligt foder kan vara en annan orsak.

Symtom att vara uppmärksam på
Ofta slutar hästen att äta vid kolikanfall. Den blir orolig, skrapar med framhovarna och tittar mot sin egen buk. Den lägger sig gärna ner och vältrar runt och när den reser sig skakar den inte av sig som en frisk häst brukar göra. Om hästen får kraftiga smärtor kan den sparka kraftigt och våldsamt och kasta sig omkull.

Lindra eller bota
För att förebygga kolik hos hästar gäller det att se till att de får motion, rätt utfodring och regelbunden avmaskning.
Det första man ska göra vid kolik är att ta bort allt foder. Det kan vara bra att hästen rör på sig så ta den på en promenad om det kan lindra symtomen. Det gäller att se till hästens allmäntillstånd, då det snabbt kan bli allvarligt och kräva veterinärvård.

Hur vanligt är kolik bland hästar?
Ca 2000 hästar drabbas av kolik varje år och det har legat på den siffran de senaste åren, enligt Pernilla Melander på Agria Djurförsäkringar som har bidragit med fakta till denna artikel.

Maria Fabach
maria@vimeddjur.se

 

 

Visa att du gillar oss
Tagged with:

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet