Taxen har sitt ursprung från Tyskland och avlades fram för att jaga grävling och räv. I Tyskland kallas tax för Dachshund eller Teckel. Så långt som tillbaka som till medeltiden är dessa hundar kända och anpassade för grytjakt.

tax2

Användningsområde
Fortfarande är taxen en bra grythund men den är också en utmärkt sällskapshund. Under 40-talet ökade antalet rådjur i Sverige och behovet av små långsamt drivande hundar kom. Taxen utvecklades till en rådjursspecialist. Även om intresset för grytjakt har minskat i Sverige får man inte glömma vad rasen framavlats till från början eftersom vissa egenskaper fortfarande är ganska framträdande. Taxen är en av världens mest spridda hundraser.

Hälsostatus
Taxen kan bli mycket gammal och Svenska Taxklubben kämpar för att man ska avla på friska djur för att förhindra b.la. diskbråck och andra ryggproblem. Dessa åkommor är viktiga att ta hänsyn till i avelsarbetet. PRA (ögonsjukdom) förekommer. I de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) finns rasen representerad.

Utseende och skötsel
Taxen har en långsträckt kroppsform och ett kraftigt käkparti med ett väl utvecklat bett. Taxen har små korta ben.  Taxen är en vänlig ras med ett härligt temperament, och är varken aggressiv eller nervös. Rasen ska visa mod och vara självsäker och dessutom vara energisk och envis. Taxar förekommer i tre olika storlekar där kanintax har ett bröstomfång upp till 30 cm och den väger mellan 3-4 kg. Bröstomfånget på en “normaltax” är över 35 cm och den ska helst inte väga mer 9 kg.  Dvärgtax har ett bröstomfång på 30–35 cm och den ska väga ca 4–6 kg. Det förekommer också tre olika hårlag; kort-, sträv- och långhårig. De vanligaste färgerna är svart med tanteckning, rödbrun eller viltfärgad. Den korthåriga taxens päls ska vara ska vara kort, tät, glänsande och slätt åtliggande. Den behöver ingen speciell skötsel. Den långhåriga taxens päls ska borstas och kammas med jämna mellanrum så att tovor inte bildas där håret är extra långt. Den strävhåriga varianten har en päls som behöver trimmas. Hundens päls består av två hårlager, täckhår och underull. Innan valpen har vuxit klart bör man börja att vänja den med dess översyn av pälsen. Man bör inte klippa taxens päls.

 

 

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet