Siameshanen Tai Mau paras med Wong mau 1993. Tai Mau är importerad från Rangoon, dåvarande huvudstaden i Burma. Under närmaste åren avlar man bort siamesanlaget och inser att en helt ny ras har skapats. Burman erkänns som ras av CFA (Cat Fanciers Association, USAs största förbund) 1936.

Utseende
Burman är en medium stor katt. Hjässan är bred och öronen sitter brett isär. Pannan är lätt rundad. Spetsen på nosen och hakan ska bilda en vertikal linje. Ögonen sitter brett isär. Pälsen är fin, glansig och saknar nästan helt underull.

Temperament
Det som är utmärkande för burman är att de är så otroligt sociala och vill inte vara ensamma. Burman är ingen enmanskatt. Även om ägaren förstås är mest populär så tycker burman om att kela med eventuella gäster. Burmor är väldigt keliga och vill gärna sova i sängen med sin familj.

Sjukdomar
Burmor som används i avel måste DNA-testas för GM2 och hypokalemi. Man bör även testa för FeLV/FIV.

Källa: Burmaklubben

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet