PRA (Progressiv retinal atrofi) är en ögonsjukdom som påverkar näthinnan och förekommer inom många av våra hundraser. Sjukdomen är ärftlig och har ett snabbt förlopp som leder till blindhet.

Symtom
Första symtomet brukar vara att hunden får ett allt sämre mörkerseende. Hunden kanske helt plötsligt verkar vara mörkrädd eller går in i saker i mörkret. PRA kan utvecklas snabbt men i allmänhet sker utvecklingen långsamt.

Många hundar blir blinda men en del kan behålla en del synrester.

I nästa stadie börjar hunden se allt sämre även under dagtid. Tillslut blir hunden helt blind.

Diagnos
PRA drabbar alltid båda ögonen och diagnosen ställs av en veterinär som är utbildad ögonlysare/ögonspeglare.

 

Behandling
Det finns ingen behandling för PRA i dagsläget. Däremot är uppfödarnas och veterinärernas förebyggande arbete oerhört viktigt för att förhindra att sjukdomen ärvs vidare. Om man upptäcker PRA på en hund som går i avel, ska både den hunden och dennes hel – halv syskon samt föräldradjur tas ur avel.

* Artikeln är granskad av veterinär Erik Kjellgren.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet