Agility är rolig sport för den aktiva hunden och dennes förare. Utan att vägra och på kortast tid ska hunden ta sig igenom en hinderbana. Sedan 1987 är det en officiell hundsport och som hundägare kan du vända dig till din lokala brukshundsklubb för att komma igång. De allra flesta brukshundsklubbar anordnar kurser i agility. Hunden måste dock vara 12 månader för att börja träna och 18 månader för att börja tävla. Både registrerade och oregistrerade hundar kan tävla och träna agility., men för att en oregistrerad hund ska få delta i en officiell agilitytävling måste den ha en tävlingslicens. Den kan köpas genom Svenska kennelklubben. Hundarna ska också ha en tävlingsbok, där agilitydomaren kan mäta in hunden i den storleksklass hunden ska tävla i. Föraren ska vara medlem i en klubb inom Svenska Kennelklubbens organisation för att få delta i tävlingar. Hunden ska ta sig genom slalompinnar, över vippbrädor, tunnlar och över hinder. Banan går på tid och ekipaget med bäst tid och minst fel vinner vid tävling. Denna sport ger både hundägare och hund en bra grundkondition och massor med skoj. Det bygger på samarbete mellan hund och förare och ett gott dressyrarbete. Agility kan utövas både individuellt och i lag. I Sverige är tävlingsklasserna uppbyggda efter hundarnas mankhöjd. Small, medium och large och klass 1, klass 2 och klass 3.

Källa: Svenska brukshundsklubben

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet