Rallylydnad är en hundsport och aktivitet som passar de flesta hundar och hundägare. Denna sport är inte särskilt fysiskt krävande utan bygger på samarbete och kontakt mellan förare och hund. Det går ut på att man tillsammans ska ta sig igenom en bana, där man under banans gång tolkar olika skyltar.

1 juli 2011 blev Rallylydnad en officiell sport i Sverige och är en av Brukshundsklubbens tävlingsgrenar. Det är en sport på uppfart som allt fler börjar ägna sig åt. Man ska se glädje och samarbete mellan hund och förare. Detta är en sport där föraren använder rösten för att förstärka glädjen hos hunden.

Under banans gång sitter det skyltar på 3 -5 meters avstånd. Skyltarna visar vilka moment som ska utföras och i vilken riktning. I början är banorna kortare och skyltarna av lättare sort, för att sen övergå till en högre svårighetsgrad.


Rallylydnadstävlingar indelas i fyra olika klasser

Nybörjarklass

Den är öppen för alla hundar som inte startat i fortsättningsklass.

Fortsättningsklass

De är öppen för alla hundar som är berättigade till uppflyttning från nybörjarklass men som inte har startat i avancerad klass.

Avancerad klass 

Den är öppen för alla hundar som är berättigade till uppflyttning från fortsättningsklass men som inte har startat i mästarklass.

Mästarklass

Den är  öppen för alla hundar som är berättigade till uppflyttning från avancerad klass.

Rallylydnad är en positiv och glad sport och många förare upplever också att de får en förstärkt relation med sin hund genom rallylydnaden.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet