Kan hundar skämmas?

0 351

Hundar har en fantastisk förmåga att förstå oss människor och det är inte så konstigt att de har blivit så populära som husdjur och spelar så stor roll för många människors välmående. Det är lätt att sätta ord på deras känslor och kroppsspråk, men kan en hund verkligen visa skamkänslor när de gjort något de inte får göra? 

 

Du kommer hem och din hund ligger i soffan och sussar djupt och skönt och omedveten om din närvaro. När den plötsligt slår upp ögonen och ser dig, får du en blick och det känns som din hund säger: Oops är du redan hemma, samtidigt som den kvickt hoppar ner från soffan innan du hinner säga – Gå ner! Öronen slokar och det ser ut som om hunden verkligen skäms.

Men det beteende vi människor tror att hunden uppvisar behöver inte vara skam enligt en studie som presenteras på den amerikanska sajten www.sciencedirect.com. Det kan vara rädsla, skriver vetenskapssajten IFL Science.

Detta påstående grundar sig på en undersökning utförd av hund kognition forskaren Dr Alexandra Horowitz.

I undersökningen videofilmade 14 hundar  när de blev tillsagda att inte äta upp en godbit som lagts fram och ägaren lämnat dem ensamma. I vissa fall fick ägaren veta att hunden trotsat dem och ätit godbiten, medan man valde att inte berätta för några av dem.

När hundarna fick skäll så såg de skyldiga ut, även om de i en del av fallen inte ens ätit godiset. Man drog då slutsatsen att det var ägarens skäll som gjorde att de uppvisade ett vad vi tror är skamset beteende oavsett om de gjort något fel eller inte. 

Kan hundar verkligen skämmas?
Så kan hundar verkligen uppvisa skuldkänslor? Det är det nog ingen som vet säkert.

Enligt Dr Horowitz  är hundars hjärnor mer lika människans än olika.

Men det är t.e.x inte troligt att hundar kan reflektera över vad de tidigare gjort och jämföra det med hur det ska handla i stunden.

Att hundar minns har vi många exempel på, men frågan är om deras minne fungerar på samma sätt som vårt.

Visa att du gillar oss
Tagged with: ,

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet