Kanariefågeln från Kanarieöarna

0 1485

kanariefågeln

Kanariefågeln härstammar ursprungligen från Kanarieöarna, men finns också på Madeira och Azorerna. Den vilda kanariefågeln är ca 12 cm lång. Det är främst för kanariefågelns sång som den gjort sig så populär som husdjur. Kanske har du hört att kanariehanen sjunger bättre ensam? Även om det kanske ligger lite sanning i det trivs kanariefågeln bäst i flock. De går bra ihop med andra finkar, undulater och nymfparakiter. Planerar du att köpa ett kanariepar brukar det fungera bäst att skaffa hanen först och honan lite senare.

På burens botten ska det finnas fågelsand eller bursandspapper. Servera vatten ur en vattenautomat av hygieniska skäl. Vattenautomaten bör bytas dagligen. I buren ska det finnas sittpinnar och  leksaker att aktivera sig med.

Kanariefåglar äter frön exempelvis hirs, men också frukt och grönt. Ge hirskolvar för att öka fågelns stimulans. En kalksten tillgodoser kalkbehovet.  Bästa fröblandningen hittar du i zoohandeln.

Sittpinnar placeras ej över vatten och foderskålar, då det kan komma spillning i mat och dryck.

En kanariefågel ruvar i 14 dagar och lägger ca 4 ägg. Efter ca två veckor är ungarna flygfärdiga.

Under häckningen i det fria är även insekter en del av födan. En kanariefågel kan leva 8?14 år om den får vara frisk. De kan ha känsliga magar och päron kan ge dem lös mage. En vanlig åkomma hos fågeln är fjädercysta. Svullnad uppstår då en fjäder inte växer ut som den ska.

Visa att du gillar oss

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet