Kaninhoppning

0 988
Kaninhoppning
Här ser vi en en vädur/löwen 4 månader tränar till husdjursmässan

Kaninhoppningen, som är baserad på hästhoppning  startade 1970. Allt eftersom har reglerna lämpats mer för kaniner.Kaninhoppning går till på så sätt att förare och kanin ska ta sig genom ett visst antal hinder som är konstruerade på en bana.

Det finns olika svårighetsklasser och flera olika typer av banor. Det gäller för att kaninen att ta sig igenom banan på så kort tid och med så få rivningar som möjligt. Den kaninen med bäst tid och minst rivningar vinner. Det är tillåtet att lyfta kaninen över ett hinder med det innebär ett fel för varje hinder kaninen lyfts över. Vid tre korrigeringar utdelas ett fel. Det finns inofficiella tävlingar och officiella tävlingar. När man tävlar i inofficiella tävlingarna kallas det miniklassen I officiella kanintävlingar ska din kanin ha en egen bok där du för in tävlingsresultaten.  Boken kan du köpa på din första tävling i den förening du tävlar i. Du kan läsa mer om kaninhoppning och regler på Sveriges Kaninhoppares riksförbund  (skhrf).

Börja träna

Din kanin bör vara minst 4 månader för att börja träna. Först måste du vänja den vid att gå i koppel. Sedan kan du börja med låga hinder  5 cm brukar vara lagom nybörjar höjd.

Öka successivt höjden någon cm i taget. Putta lite försiktigt på kaninens bak om den bara sitter still. Kom ihåg att kaninen ska tycka att det är roligt att hoppa!

Libra Artic säljer kaninhinder. Annars går det bra att bygga egna hinder.

Dags för att tävla

För att få delta i en tävling måste deltagare var sju år och kaninen minst fyra månader. Hanteringen är viktig inom kaninhoppning. Både förare och kanin ska tycka att det är roligt. Det är inte tillåtet att lyfta kaninen i nackskinnet, öronen eller dra i kopplet. Att använda ett vanligt kattsele är vanligast, du fäster kopplet på magbandet. Att fästa kopplet på ryggbandet är inte tillåtet. Kopplet bör vara ca två meter långt och hänga fritt när kaninen hoppar. En vecka före tävlingsdatum är lagom att anmäla sig. Det finns fyra officiella grenar man kan tävla i; rak bana, krokig bana, höjdhopp och längdhopp.

Så här ser tävlingsklasserna ut:

Lätt klass – hinder med en maxhöjd  på 30 cm, minsta avstånd mellan hinder är 250 cm

Medelsvår klass –  hinder med en maxhöjd 38 cm, minsta avstånd mellan hinder är 250 cm

Svår klass – hinder med en maxhöjd 45 cm, minsta avstånd mellan hinder är 250 cm

Elitklass – Minst 12/16 hinder med maxhöjd 50 cm, minsta avstånd mellan hinder är 250 cm.

I svår klass och elitklass är vattengrav obligatorisk

Så här ser banorna ut:

Rak  bana –  hinderna ligger på en rak linje

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Krokig bana- Krokig bana innebär att det krävs att din kanin kan vända och ta hinderna i en viss ordning.

Visa att du gillar oss

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet