Den första inregistrerade devon rex katten var en hane som hetter Kirlee. Hans mamma var en släthårig hemlös katt som en kvinna vid namn Miss Cox hade tagit hand om. Fadern var antagligen en krullhårig hemlös katt som höll till i en nerlagd tenngruva. Man använde Kirlee i cornish rex aveln men det visade sig att hans krullhårsalag skiljde sig från cornish rex. Kirlees krullhårs anlag nedärvdes recessivt. Man ville bara föda upp en krullhårig ras så samaveln mellan cornish rex och devon rex fortsatte. År 1965 tyckte uppfödarna att man skulle dela och tillvarata de olika rextyperna.

Devon rex

S*Zwelaboz Märta


Utseende
Kroppen är medellång och slank men ändå muskulös. Benen är starka. Tassarna små och ovala. Huvudet är kilformat, brett och kort. Kindbenen är framträdande. Nosen är kort och hakan kraftig. Ögonen är snedställda och ovala. Öronen är mycket stora, breda vid basen, lågt ansatta och ska bäras utåtvinklade. Uttrycket ska påminna om en fladdermus.

Temperament
Devon rex är en mycket social, livlig och intelligent katt. Den står gärna i centrum för uppmärksamheten. De har inga problem att komma överens med andra katter och husdjur. Är familjen långa borta dagar är en kattkompis att rekommendera då devon rex kräver mycket stimulans.

Sjukdomar

Källa: Nordiska rexringen 

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet