Det sägs att helig birma härstammar från Tibet. Den första katt man kan koppla ihop med birmorna i Sverige var en experimentavelsuppfödd hane som hete Djamin af Bagartorp. Det var 1946 som Djamin visades på Stockholms första kattutställning.
Helig Birma

Utseende
Helig birma är en ”maskad katt”. Själva maskningen finns i en rad olika färger och  finns på ansikte, öron, ben och svans. En Birma har vita tassar. Den övriga färgen på kroppen baseras ofta på maskningen och går i maskningen nyanser – fast svagare.

Helig birma är en medelstor katt med hjärtformat huvud. Pälsen är silkes len och semilång . Då helig birma inte har så mycket underull så är pälsen relativt lättskött. En helig birma har intensiva klarblå ögonen.

Temperament
Helig birma är en social och trevlig katt som ofta beskrivs som lagom. De är lagom sociala, lagom lekfulla, lagom lugna. Helig birma är inte för påträngande, men inte heller en soffpotatis. Den trivs bra tillsammans med familjen och andra husdjur. Den är också uppskattad för sin vänlighet.

 

Visa att du gillar oss

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet