Den 16e september 1989 sökte ett antal uppfödare från Moskva och Leningrad om godkännande av den sibiriska katten. I augusti 1990 blev sibirisk katt registrerad. Samtidigt registrerade man de maskade sibirierna som en färgvariant med ett andra namn, neva masquerade. WCF ( World cat federation) var den första internationella organisationen som antog den sibiriska kattens standard. Det var även andra organisationer som följde WCFs exempel. ACFA, GCCF, CFA och WCF har godkänt maskade sibirier. I januari 2009 godkände FIFe den maskade sibiriska katten preliminärt.
Neva masquerade

Utseende
Neva masquerade är medium till stor. Hanar är större än honor. De når inte full storlek förren vid fem års ålder. Huvudet är lite längre än det är brett. Pannan är bred och rundad. Nosen är medium lång och bred. Ögonen är stora, ovala och sitter brett isär. Öronen är medium i storlek, öppna i basen med rundade öronspetsar och lodjurstofsar på öronen. Benen är medium höga. Tassarna är stora, runda med tofsar mellan tårna. Svansen är medellång, tjock och rundad.

Temperament
Neva masquerade är väldigt människokära och följer gärna sin familj överallt. Neva masquerade  är aktiva, smarta och läraktiga. I Ryssland används de ofta som cirkuskatter. Många Neva masquerade  gillar även att leka med vatten.

Sjukdomar
Vid avel testar man den sibiriska katten för hjärtsjukdomen HCM samt njursjukdomen PKD.

Källa: Signeringen

Visa att du gillar oss

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet