Persern är en väldigt gammal ras. Den första perserkatten kom till Frankrike på 1700- talet. De vackra långhåriga katterna blev älskade av den franske kungens hov. De första långhårskatterna var högbenta och slanka. Då kallades persern för angora efter staden Ankara. Dagens perser härstammar delvis från England men framförallt från USA.

Utseende
Allt på perser ska sträva mot rundhet. Kroppen ska vara kort och kompakt. Perserns päls är lång och silkig. Den ska gärna ha en stor och lång krage. Den runda korta kroppen står stadigt på fyra stabbiga ben med en kraftig kort svans och nacke. Huvudet ska vara massivt och runt. Pannan ska vara välvd utan att vara ojämn. Käkpartiet och hakan är kraftigt och det i sin tur bidrar till det runda utseendet. Öronen sitter brett isär och är små och rundade. Nosen är kort med öppna näsborrar. Ögonen är stora och öppna. De runda ögonen sitter brett isär.

Temperament
Persern har ett mycket harmoniskt och stabilt temperament. De är oftast lugnare än andra kattraser och passar därför utmärkt som innekatter. Men även om de är lugna så är de inga soffpotatisar, de leker gärna. Persern gillar när det kommer gäster och hälsar gärna personen välkommen.

Sjukdomar
Inom rasen förekommer det trånga andningsvägar och rinniga ögon men man arbetar med att få bort detta. Vid avel testar man för PKD (Polycystic kidney diasease). Det är en genetisk sjukdom som orsakar cystor på njurarna och kan försämra njurarnas funktion ordentligt. Genom DNA-test har man idag nästan helt eliminerat sjukdomen.

Källa: Spexus.se  Ursprungsförfattare Malin Sundqvist, ursprungligen publicerad i Våra katter nr 5/2010

 

Visa att du gillar oss

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet