Tack vare de politiska förändringarna i Ryssland på 1980-talet så öppnades Ryssland upp mer för västvärlden. Man började då en medveten avel med noga utvalda sibiriska katter. Grundarbetet för att standardisera rasen gjordes av en kattklubb i St Petersburg och Moskva. Klubben i St Petersburg var först med att skapa en standard.

Utseende
Den sibiriska katten är medium till stor. Hanar är större än honor. De når inte full storlek förren vid fem års ålder. Huvudet är lite längre än det är brett. Pannan är bred och rundad. Nosen är medium lång och bred. Ögonen är stora, ovala och sitter brett isär. Öronen är medium i storlek, öppna i basen med rundade öronspetsar och lodjurstofsar på öronen. Benen är medium höga. Tassarna är stora, runda och med tofsar mellan tårna. Svansen är medellång, tjock och rundad.

Temperament
Den sibiriska katten är väldigt människokär och följer gärna sin familj överallt. Den sibiriska katten är aktiv, smart och läraktig. I Ryssland används de ofta som cirkuskatter. Många sibiriska katter gillar även att leka med vatten.

Sjukdomar
Vid avel testar man den sibiriska katten för hjärtsjukdomen HCM samt njursjukdomen PKD.

Källa: Signeringen

 

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet