Polycystisk njursjukdom även kallad PKD är en ärftlig sjukdom som kan hittats hos katter. Enkelt förklarat bildas cystor på njurarna.

Smittväg
PKD är en ärftlig sjukdom. Det räcker med att en av föräldrarna är bärare av sjukdomen för att kattungen ska kunna drabbas. Vilket innebär att katten bara behöver ärva en kopia av den muterade genen för att utveckla PKD. Sjukdomen visar sig ofta sent i livet i snitt vid 6-7 års ålder men cystorna finns redan vid födsel och är väldigt små. Cystorna utvecklas och växer till sig med åren.

Symtom
Symptomen är njursvikt, ökad törst, viktnedgång, allmän dålig kondition och depression, I svåra fall leder det till att man måste avliva katten. Cystorna gör att njurarna blir förstorade och det kan i sin tur leda till njursvikt.

Behandling
Idag finns ingen behandling som kan stoppa utvecklingen av cystorna, men att ta ut alla PKD – positiva katter ur avel är ett sätt att minska spridning av det muterade genen.

Förebygg
PKD diagnostiseras enklast via ultraljudsundersökning, där man kan se cystor i ett tidigt stadium. Bästa sättet att förebygga PKD är genom ansvarsfull avel och testade föräldradjur. Är båda föräldradjuren fria från PKD så löper inte ungarna någon risk att få sjukdomen.

 

Raser som kan drabbas av PKD – Poly cystisk njursjukdom:

Perser

Exotic

Brittisk korthår

Scottish Fold (Rasen är ej godkänd av SVERAK)

Helig birma

Ragdoll

Amerikanskt korthår

Devon Rex

Maine Coon

 *Artikeln är granskad av veterinär Raad Askar på Doctrivet smådjursklinik

 

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet