Polycystisk njursjukdom är en ärftlig sjukdom som kan hittats hos katter. Enkelt förklarat bildas cystor på njurarna.

Smittväg

PKD är ärftligt och små cystor finns hos kattungen från födseln. Cystorna utvecklas och växer till sig med åren. Det räcker med att en av föräldrarna är bärare av sjukdomen för att kattungen ska kunna drabbas.

Symtom

Symptomen är njursvikt, törst viktnedgång, allmän dålig kondition. I svåra fall leder det till att man måste avliva katten. Cystorna gör att njurarna blir förstorade och det kan i sin tur leda till njursvikt. Symtomen kan också uppträda som depression, minskad aptit, ökad törst och viktminskning

Behandling

Någon effektiv behandling finns inte i dagsläget.

 

Förebygg

PKD diagnostiseras enklast via ultraljudsundersökning där man kan se cystor i ett tidigt stadium. Bästa sättet att förebygga PKD är genom ansvarsfull avel och testade föräldradjur. Är båda föräldradjuren fria från PKD så löper inte ungarna någon risk att få sjukdomen.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet