Kvarka – en smittsam sjukdom hos hästar

0 444

Utbrott av sjukdomen kvarka förekommer ständigt hos våra hästar i Sverige. Det är en smärtsam luftvägssjukdom som kan få allvarliga följder. Men ibland är symtomen lindriga och liknar en vanlig förkylning.

Feber, bölder som varar och lunginflammation är symtom som hästar kan drabbas av om de får kvarka. För vissa hästar blir sjukdomen lindrig, men i värsta fall kan de resultera i att hästen dör.

Smittväg
Kvarka orsakas av en slags streptokocker och utsöndras via nosen på den smittade hästen. Även en häst som inte visar symtom längre kan vara smittbärare smittbärare i flera veckor efteråt.  Kvarkabakterien förekommer i nässekret, svalg och bölder hos smittade hästar. Men smitta kan också spridas via hästarnas utrustning och människor om bakterier finns på kläder eller otvättade händer.

  • Symtom
    Vanliga symtom på kvarka hos häst är:
  • Feber (>39º C) 24-48 timmar innan hosta och näsflöde uppträder.
  • Näsflöde, ofta varigt, men kan vara tunt och genomskinligt i början (man kan då förväxla det med virusinfektion).
  • Svullna lymfknutor i huvud/halsregionen med bölder som kan spricka upp till exempel mellan ganascherna.
  • Förträngningar i övre luftvägarna kan orsaka sväljningssvårigheter och även missljud vid andning och i svåra sjukdomsfall även andningssvårigheter, vilket kan kräva trakeotomi.

Behandling
Diagnos ställs med hjälp av symtom och provtagning. Tidigt i sjukdomsförloppet kan man behandla hästen med antibiotika. En häst som behandlats med antibiotika blir inte immun och kan återsmittas.
Om hästen insjuknat allvarligt och är ordentligt påverkad av feber, andningssvårigheter eller inte vill äta och dricka så krävs det ofta en annan behandling. Man ger då hästen intravenöst dropp, sondmatning och/eller strupsnitt för att hästen ska få fria luftvägar (trakeotomi).

Om sjukdomen brutit ut i ett stall måste stallet och hästarna isoleras för att undvika att smittan sprids vidare.

 

Kort om kvarka

Kvarka orsakas av bakterien Streptococcus equi, som ger till luftvägssjukdom hos hästar.
Vanliga symtom är att hästen blir snorig, får hosta och får lymfknutor. Även feber är vanligt.
Stall som drabbas ska hållas isolerade från alla stall. Använd inte samma kläder och utrustning i olika stall.
Källa:sva.se

Visa att du gillar oss
Tagged with:

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet