Text av Mia Winge

Marsvin & foder. Vad ska marsvinen äta?

Fri tillgång till hö av bra kvalitet hela dygnet. Serveras direkt på burgolvet. För att komma ned i pris – köp gärna en hel bal om du har utrymme att förvara den.

 

Grönsaker och rotfruker

 

Både ”röda och gröna” grönsaker och rotfrukter varje dag. Mängd ser du i tabellen (egen sida) “dagligt C-vitaminintag”

 

Bra ”marsvinsgrönsaker” är :

morot              broccoli                      grönkål             kålrot

blomkål            sallatskål/kinasallad       persilja             brysselkål

paprika            stjälkselleri                  vitkål

 

 

Grönt utifrån

 

Under sommarhalvåret finns det mycket bra marsvinsmat att plocka utomhus

ex. gräs, maskrosblad, klöver (plocka främst vitklöver men rödklöver i liten mängd går bra), daggkåpa, groblad, kirskål/kers, röllika, tussilagoblad

 

Kraftfoder

 

Tidigare rekommenderade vi pelletsen Cavy Cuisine (märket Oxbow) om man ville ge pellets. När vi sammaställde information till vår webbaserade kurs så såg vi att mängden kalk/kalcium i daglig pelletsgiva var mycket högre än mängden i de grönsaker vi rekommenderar. Problematiken kring urinsten är komplex och inkluderar även förhållandet Ca:P (kalcium och fosfor) samt D-vitamin, men eftersom sambandet inte är helt utrett – och i princip alla urinstenar är påbyggnad av kalciumkarbonat – så försöker vi hålla det hela så enkelt som möjligt och tänker oss att mängden kalk ska hållas låg. Därför rekommenderar vi nu att man inte ger någon pellets (eller annan fabricerad föda) alls.

 

Hel havre (eller havrekross), kornkross och kli är bra kraftfoder om man vill ge något extra. Ge bara ett par (1-2) matskedar per dag till vuxna djur.

 

Godis

 

Gurka, tomat, frukt, huvudsallat, plocksallat och isbergssallat, majs, osötad müsli, havregryn, valsade ärtor (tillplattade torkade ärtor)

 

 

 Undvik helt

Salt/mineralsten

Fröblandningar samt pellets av annat märke än

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet