Värmeslag hos marsvin

0 1636

Marsvin är känsliga för värme och kan drabbas av värmeslag. För att undvika detta bör deras bur vara placerad i skuggan och vistas de inomhus bör ventilationen vara god utan att de utsätts för drag.

 

telefonveterinären

Marsvin som drabbas av värmeslag

Marsvin och värmeslag

Marsvin med mycket hår samt marsvin som lider av övervikt löper högre risk att drabbas av värmeslag. Ett marsvin som drabbas av värmeslag visar upp symtom som nedsatt allmäntillstånd och uttorkning, de vill inte röra på sig m.m.

Förebygg och behandla värmeslag hos marsvin

Är man orolig för att marsvinet har det jobbigt i värmen ska man se till att djuret först och främst befinner sig där det är svalt, bor marsvinet inomhus kan man öppna fönstret så att det blir cirkulation i luften och på så sätt sänkt lufttemperatur. Tänk på att inte öppna fönstret precis där marsvinet står så att det utsätts för drag. Därutöver kan man lägga in en kylklamp eller petflaska med fruset vatten, eventuellt lindad i en tunn handduk och lägga den i i buren. Ska man inte ställa ut sitt marsvin går det också att klippa pälsen på långhåriga raser, tipsar veterinär Hanna Selfelt. Tänk på att de alltid ska ha fri tillgång till friskt vatten.

Om marsvinet drabbas av värmeslag gäller det att agera snabbt. Placera marsvinet svalt och se till att det får i sig vätska. Om marsvinet inte vill dricka själv försök att försiktigt ge vatten med hjälp av en liten pipett. I vissa fall kan dropp behöva ges hos veterinären.

Maria Fabach

vimeddjur@gmail.com

Visa att du gillar oss
Tagged with:

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet