Noskvalster hos hund

0 1293

Noskvalster hos hund (på latin Pneumonyssoides caninum) är en parasit som lever i hundens nos och bihålornas slemhinnor. Hundar över hela världen drabbas, men de är mest förekommande i Sverige, Norge och Finland. Vanliga symtom kan vara att hunden går omkring och nyser och fnyser. Det kan vara svårt att konstatera om en hund drabbats av noskvalster.

Noskvalster hos hund

Hur smittas noskvalster?
Man tror att noskvalster smittar vid direkt överföring. D.v.s att två hundar t.e.x. nosar på varandra. Men noskvalster kan överleva ett bra tag utanför hundens nos om miljön är fuktig, så det skulle inte vara omöjligt att hundar också kan smittas vid indirekt kontakt. Däremot i en vanlig inomhusmiljö överlever de i ca ett dygn.
Det senare är inte en bevisad smittväg.

Noskvalster är ca 1*1,5 mm i storlek och lite gulaktiga i färgen. Om man tittar med ett förstoringsglas in i hundens nos kan man ibland se dem krypa omkring där inne.

Är noskvalster farligt? 
Nej, dessa kvalster är ofarliga men orsakar obehag hos hunden.

Hur märker man att djuret fått noskvalster?
Om hunden uppvisar symptom från framförallt de övre luftvägarna, med nysningar, inåtvända hostningar, fnysningar och försämrat luktsinne, och allmäntillståndet samtidigt är påverkat, kan den ha fått noskvalster. En obduktion av näs- och bihålorna krävs för att fastställa om det rör sig om noskvalster.

Är det några specifika raser som är särskilt drabbade?
Det är ganska vanligt förekommande hos jakthundar.

Hur behandlas noskvalster hos hund?
Det behandlas med Interceptor, som är en tablett. Det kan vara svårt att bedöma om en hund har fått noskvalster och därför väljer man ibland att behandla även om man inte kan konstatera.

Hur kan man förebygga noskvalster?
Det har visat sig att medicin mot hjärtmask även ger skydd mot noskvalster. Många behandlar sina jakthundar i förebyggande syfte varje vår och höst.

 

Källor: Agria, hundvett.com och Fjällveterinären
Visa att du gillar oss
Tagged with: ,

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet