Körning är en hästsport där man kan tävla med häst eller ponny, tävlingen går ut på att en, två eller fyra hästar drar en vagn som körs av en kusk. Körning finns också som tävlingsform, där ekipagen delas efter hur många hästar som ingår – enbet, par eller fyrspann. En tävling i körning består av tre olika delmoment – dressyr, maraton och precision. Tävlingen går ut på att testa kuskens skicklighet och hästarnas styrka och förmåga att vara mångsidiga.

korning

Dressyr

I dressyren genomförs ett program som hästen genomför i skritt och trav. I de fall där det är frågan om en häst ingår det även galopp. Man bedömer också kuskens kläder och hästens utrustning, så det är viktigt att de är skinande rena.

Maraton

I maraton är olika sträckor uppmätta och efter varje sträcka ska man köra olika typer av hinder. Det kan vara olika typer av portar t.e.x att man ska köra genom vatten eller ta sig mellan koner eller andra hinder. Banan ska utföras på en idealtid och man får strafftid på varje sekund man drar över. Maraton påminner lite om fälttävlan.

Precisionsprovet

Precisionen ska utföras på idealtid eller snabbast tid beroende på vad det är för tävling. Man kör mellan koner och på varje kon finns det en boll. Straffpoäng får man för övertid eller om man har ner bollar. Det skrivs oftast en idealtid innan tävlingen, där man får hålla sig till lugnare eller snabbare trav.

Man räknar sedan ihop straffpoängen och den som har lägst straffpoäng vinner.

Foto: Marie Sjöberg

 

 

 

 

 

 

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet