I westernridning ska häst och ryttare samarbeta på ett avslappnat sätt. Westernridning har sin grund i vilda västern tiden i Amerika på 17000 och 1800 – talet och har utvecklats till att i dagens läge bli en  ridgren som tävlas i på många olika sätt. I westernridning ingår flera olika moment och grenar där häst och ryttare ska samarbeta.

Westernridning

 

Westerridning om kommer från USA är stor i sitt ursprungsland, men ridsporten är även stor i Europa. När man pratar om westernridning föreställer sig nog många en cowboy med hatt och en revolver i hölstret. Boskapsskötarna började jämföra sina ridkunskaper och snart började man tävla mot varandra. Det var så de olika tävlingsrenarna föddes inom westernridning. Dessa tävlingar var även ett bra sätt för arbetslösa boskapsskötare att visa upp sina talanger för eventuella arbetsgivare.

De vanligaste hästraserna som förekommer inom westernridning är quarterhäst, paint, appalosa och arabiskt fullblod.

Inom western strävar man efter att hästen ska göra egna val, vara självständig och endast styras med små medel.

Det finns olika tävlingsgrenar. Boskapsgrenarna är cutting, working horse, herdwork, team penning, team sorting. Man ska bland annat valla kalvar och sortera ut djur med samma nummer och flytta till en fålla.

Ridgrenar inom western är western horsemanship, western riding, trail, western pleasure och reining.  I dessa olika grenar ska man bland annat rida efter ett angivet mönster där hästen ska visa samarbetsvilja. Man bedömer gångarter och att allt sker mjukt och taktmässigt.

Läs även även om:
hasthoppning

dressyrbanner

falttavlan

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet