I Working Equitation eftersträvas samspel, lydnad och noggrannhet, samtidigt som man eftersträvar fart och fläkt.
Ingen speciell hästtyp eller storlek krävs för att få träna eller tävla i sporten som härstammar från Italien. Men det är viktigt att hästen har ett bra temperament, är lyhörd och följsam. Ingen hoppkompetens behövs heller. Balans, hållning, koordination samt god planeringsförmåga tränas här.

 Working equitationn

Anna Nordin och hennes svenska halvblod Gianini, WE-EM i Italien 2010.

Indelat i tre moment

Tre moment ingår i working equitation:
1. Dressyrtest
2. Tekniktest
3. Speed

Dressyrtestet rids på en 20×40 dressyrbana. I lätt och medelsvår klass rider man efter ett fast dressyrprogram och trav ingår. I den svåra klassen rider man en kür (egenkomponerat program till musik, som också används i Voltige), och galopp ingår. Hästen skall gå på tygeln, samma princip som i vanlig dressyr gäller, men här är det mer action.

I tekniktestet arbetar man på fält och gårdar, där man ska öppna grindar, rida över broar, göra små hopp, rida volter och rygga ut ur trånga passager. Poängen sätts efter ryttarens förmåga att kontrollera hästens vägar och gångarter samt samspelet och förtroendet mellan ryttare och häst.

Speed är ett farttest där man rider en bana på tid. Här gäller det att hästen är både smidig och lydig för att komma runt banan så snabbt som möjligt.

 

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet