Ridning på ridskola är nu godkänd som friskvård

0 36

Lite dyrare sporter som t.ex golf  och ridning har tidigare inte varit något som godkänts som skattefri friskvård. Men nu i veckan fastslogs det i Högsta förvaltningsdomstolen att även dessa ska omfattas av friskvårdsbidraget.’

Hur fungerar det?
Den anställde får ett kvitto på sin ridlektion som fungerar som underlag, som företaget sedan ersätter. Det spelar ingen roll vilken ridskola man väljer. Alla ridskolor ska kunna nyttjas till att ta lektion i friskvårdssyfte. Det är upp till själva arbetsgivaren att bestämma vilket belopp man vill ge som friskvård till den anställde, men upp till 5000 kronor är de skattefritt för arbetsgivaren. Sen kan de välja att ersätta mer eller mindre. Ett företag är inte skyldiga att erbjuda friskvård, men många gör det för att de anser att det ger friskare anställda och skapar trivsel. Att umgås med djur får kroppen att reagera positivt både fysiskt och psykiskt.

Arbetsgivaren godkänner typen av friskvård
Friskvård kan ske både på arbetstid och privattid och det i första hand arbetsgivaren som bedömer vad de vill erbjuda för typ. Det är den enskilde arbetsgivaren och arbetstagaren som kommer överens om hur och när. Det är däremot inte självklart att man kan få friskvård för all typ av umgänge och vistelse med hästar. Där är reglerna lite olika. Att få ersättning för att vara medryttare på en häst är däremot svårare att få igenom. Skatteverkets uppfattning är att den som betalar för att vara medryttare hyr häst. Hyra av utrustning omfattas inte av friskvårdsbidraget. T.ex kläder och skyddsutrustning. 

”– Så länge en förmån i form av friskvårdsbidrag är av ett mindre värde, 5 000 kronor, ska det betraktas som en skattefri personalförmån. Det här innebär till exempel att den som spelar golf eller tar lektioner på ridskola kan använda friskvårdsbidrag till det, säger Pia Blank Thörnroos, jurist vid Skatteverket i ett pressmeddelande”

Foto: Pixabay

 

Kommentera med Facebook
Tagged with: ,

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet