Senaste nyheter
Hem / Egenvård för djur / Zebrafinken

Zebrafinken

 

zebrafinken

Zebrafinken  är känd för sin trumpetande sång. Det är hanen som trumpetar och genom sitt läte och sitt zebramönster skiljes könen åt.

I Australien lever de i stora flockar på grässlätter ofta nära till vatten och buskar, men även vid öppna, odlande områden. Huvudsaklig föda i det vilda är frön, men även frukt och larver.

Zebrafinken är ett flockdjur och trivs bäst i par eller fler. De går även ihop med undulater och nymfparakiter. De blir sällan tama.

En zebrafinken blir vanligen ca 7 år och 10 cm lång.  Honorna lägger 4–6 ägg och ruvar sedan tillsammans med hanen i ca 12 dagar. Ungarna som föds nakna och med stängda ögon är flygfärdiga efter ca två veckor.

Krav på utrustning

Ju större bur fågeln har desto mer kommer den att trivas dock ska den vara minst 0,7 m lång och 0,6 m hög (enligt Jordbruksverket).  Botten ska bestå av sand eller sandpapper. Ej tidningspapper, då de inte mår bra av tidningens trycksvärta.

Zebrafinkarna behöver snäckskal för att tillgodose sig sitt kalkbehov och sand för att slipa sina näbbar. Hirskolvar fungerar som terapi det är även viktigt att ha en saltsten och tillgång till badvatten.

Vad gäller pinnar går det bra med trädpinnar, som tex björk eller liknande. Låt de vara i olika storlekar, fågeln bör ha en pinne där den inte når runt med foten för att träna olika grepp.
Lämpligt foder åt en Zebrafink är hirs,fink-,kanarieblandning. Komplettera med obesprutade frukter och grönsaker.  Rent vatten är väldigt viktigt och bör bytas flera gånger varje dag, därför rekomenderas en vattenautomat då man bara behöver byta och göra rent en gång om dagen.

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Kommentera

Hoppa till verktygsfältet