Toxoplasmos hos katt

0 1380

Toxoplasmos hos katt är en infektionssjukdom orsakad av encellig parasit (Toxoplasma gondii) som har katter som huvudvärd. Smittan kan också drabba människor och gravida kan också föra över smittan till fostret. Sjukdomen kan drabba alla människor oavsett ålder men ger ofta lätta ospecifika symtom som lätt feber, huvud – muskelvärk.

Toxoplasmos hos katt

Smittväg

Katter är ofta smittbärare av Toxoplasmos om de lever som utekatter och jagar och äter rått kött. Parasiten förökar sig i kattens matsmältningssystem och smittan sprids sedan via avföringen där den kan överleva länge i jord och sand.

En katt kan smittas genom att den kommer i kontakt med en annan katts avföring eller att den äter mat som innehåller Toxoplasmos. Om en katt har blivit smittad lägger parasiten ägg i kattens tarmar som sedan för smittan vidare genom avföring.

Symtom

De flesta katter utvecklar immunitet mot sjukdomen Toxoplasmos efter att de haft den en gång. En katt som drabbas har symtom som mild diarré och dålig aptit.

Kattungar som smittas redan i fosterstadiet är mest utsatta och utvecklar svårast symtom.

Från att man smittas med Toxoplasmos kan det ta upp till 2–3 veckor innan symtomen visar sig.

Behandling

En katt som drabbats av Toxoplasmos behöver få antibiotika utskrivet av veterinär som behandling. Antibiotika dödar inte parasiten men ger en effektiv behandling.

Förebygg

Katter kan testas för Toxoplasmos med hjälp av blodprov och det finns några saker man kan göra för att förebygga att katten eller man själv smittas.

· Mata inte din katt med rått eller dåligt tillagat kött. Toxoplasmos smittas via rått kött eller kött som inte är tillräckligt upphettat. För den som vill ”barfa” sin katt ska det råa köttet frysas ner i  -20 grader i minst 10 dagar för att man ska vara säker på att köttet är fritt från bakterier.

· Gör rent kattlådan ofta

· Är du gravid bör du om möjligt låta någon annan göra rent kattlådan under graviditeten.

· Tänk på att katter gärna går i sandlådor utomhus, om du har en sandlåda på din tomt täck över den när barnet inte leker där.

Maria Fabach

maria@vimeddjur.se

* Denna artikel är faktagranskad av och skriven tillsammans med Raad Askar på Doctrivet Smådjursklinik.

 

Visa att du gillar oss

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Om Oss


Vimeddjur besöks varje månad av ca 90 000 djurintresserade människor. Vimeddjur skriver artiklar om människor som lever och arbetar för djur. Förutom våra fakta artiklar, duktiga experter som besvarar läsarnas frågor finns också en bloggportal där djurvänner delar med sig av sin vardag. Om du vill komma i kontakt med oss kan du maila vimeddjur@gmail.com

Tävlingsregler

NYHETSBREV!


Starta en blogg, bli medlem i vårt forum, delta i våra tävlingar eller ställ en fråga till en av våra rådgivare, så får du automatiskt nyhetsbrev från oss med kommande event, tävlingar och annat skoj!

Hoppa till verktygsfältet