Senaste nyheter
Hem / Fåglar / Fågelskådning & fågelmatning

Fågelskådning & fågelmatning

Vinterfåglar inpå knuten arrangerades i år för åttonde gången. Alltid sista helgen i januari, i år 25:e – 28:e med helgen förlängd med fredag och måndag. Meningen är att dagis, skolor och arbetsplatser ska kunna deltaga.

Det går ut på att från gryning fredag, till skymning måndag kväll, under en timme räkna antalet fåglar av varje art, som  besöker foderbord och fröautomater. Om man räknar och gör stickprov under flera dagar, gäller de resultat  från den dag som haft flest besökare. Resultatet kan skickas via nätet eller med post till SOF, Sveriges  Ornitologiska Förening. En tabell skall fyllas i – om man nu inte skulle känna igen en art, kan man få hjälp att artbestämma den,  av  hjälp från medlemmar av SOF. Det är också tillåtet att utesluta arter, som man inte känner igen från tabellen. På längre sikt är syftet att se förändringar i fågelfaunan. Stora skillnader råder mellan arter, förekomst och frekvens,  i Sveriges avlånga land. Därför är sammanräkningen gjord, så att den kan studeras i regionalområden och ofta ända ner i kommunområden. Två senaste åren har antalet rapporteringar legat på drygt 19 000. Årets räkning väntas ge över 20 000 svar. Liknande kampanjer görs i de nordiska länderna.

Söders Fågelbar

Söders Fågelbar ligger i Tantolunden i Stockholm. Den startades av Kerstin Wilton hösten 2009. Kerstins djurintresse fanns redan innan hon började skolan. Under gymnasietiden hade jag möjlighet att ibland få följa med en distriktsveterinär och bl.a. hjälpa till med att skriva anteckningar. Jag tänkte då själv bli veterinär, men efter gymnasiet fick jag andra ideer , berättar Kerstin.

Söders Fågelbar

Idag är Kerstin pensionerad sen några år. Intresset för fåglar kom på allvar först i 60- års åldern, i samband med att jag fick en bra kamera. Med hjälp av den kunde jag ta en bild , gå hem och artbestämma  fågeln.

Fågelskådning

Jag skickade en fråga till Betonglistan (fågelskådare i Stockholms innerstad) – om det fanns något intresse att bilda en fågelmatargrupp. Jag fick genast svar från tre intresserade och vi startade Söders Fågelbar. Idag är vi  ett femtontal skådare som är engagerade i matningen. Jag administrerar och schemalägger kyparna – så kallar vi oss! En viktig person är källarmästaren som har ansvaret för att hämta och köra ut fröer och talgbollar till Tantolunden. Vi kommunicerar via en maillista. Kyparen har ansvaret för matningen en hel vecka taget. StOF, Stockholms Ornitologiska Förening och Djurens Vänner hjälper till med kostnaderna för fodret. Vi är samarbetar med Södermalms stadsdelsförvaltning, som kör ut ett fågelbord att öppna baren för vinter säsongen, berättar Kerstin. Öppningsdagen på hösten samlas vi som är aktiva i matningen på Tantoberget. Sätter upp frömatare och talgbollshållare med mat till fågelgästerna och avslutar själva med pepparkakor och en slurk glögg. Stadsdelsförvaltningen presenterar oss på sin Internetsida och hjälper till med att skicka ut inbjudan till förskolor att komma hälsa på. Idag när vi träffar Kerstin har hon sin två rumänska gatuhundar Danne och Mickel med sig. Fågelmatning

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Hoppa till verktygsfältet