Senaste nyheter
Hem / Hund / Aktivera din hund

Aktivera din hund

Det är i stort sätt en självklarhet att vi som hundägare går en långpromenad i skog och mark för att tillgodose hundens behov av fysisk aktivitet. Just eftersom det känns så naturligt att låta hunden springa av sig, är det lätt hänt att vi glömmer bort att det är minst lika viktigt att vi tillgodoser hundens behov av mental stimulans. Desto mer vi låter hunden arbeta med olika former av problemlösning, eller diverse olika aktivitetsmoment att utföra, ju mer mentalt tillfredställd blir den.

Det behöver inte alls vara tidskrävande att aktivera sin hund mentalt, det räcker gott och väl att lägga in några anspråkslösa uppgifter, för hunden att lösa under den ordinarie lång eller för all del korta promenaden. Det är inte längden på promenaden som räknas, utan egentligen det som händer under själva rastningen. Dela gärna upp sträckan ni går i olika delar, där varje del innehåller olika moment. En del av sträckan kan innehålla några lydnadsövningar, en annan ett godissök, en tredje apportering, det är endast er fantasi som begränsar momenten. En kollega till mig kom med en sådan bra liknelse ”Tänk er att ni är ute och springer i motionsspåret en timma, ni kommer hem och är tämligen trötta, men efter en kopp te och en dusch känner ni er ganska så pigga igen. Sitter ni däremot med deklarationen krävs det mer än en kopp te och en dusch för att ni skall känna er ”Fit for fight igen”. Med andra ord så ju mer vi aktiverar våra hundar mentalt, desto mer stimulerade och lugna tenderar de att bli. En stor bonus är ju förstås också att ju mer vi grejar och fixar tillsammans med våra hundar ju mer tighta blir vi tillsammans, istället för att de springer fritt i skog och mark,( vilket de förstås också skall få göra) blir hunden och hundägaren ett tätt sammansvetsat team! Ett bra komplement till aktiveringspromenaden är förstås Nina Ottossons aktivering spel, Ett trevligt litet hjärngympapass för hunden som ni har möjlighet att vinna. Ta fram den under t.ex. reklampauserna på TV eller då det ösregnar och motivationen att greja med hunden utomhus inte är på topp. Spelet är också perfekt att ta med sig för dem som har hunden med sig till arbetet! Lycka till med tävlingen och kom ihåg att låta hunden deklarera;)

/Anna Hundpsykolog/Hundägarcoach   www.sittfido.se

Join the Forum discussion on this post

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet