Senaste nyheter
Hem / Aktivera ditt marsvin

Aktivera ditt marsvin

Text av Mia Winge

Sysselsätt dina marsvin

Det finns många sätt att aktivera ditt marsvin på. Den allra bästa sysselsättningen för marsvin är att ha minst en marsvinssambo! Sitter man ned en stund och iakttar sina marsvin så ser man hur mycket utbyte de har av varandra. De pratar marsvinsspråk, uppvaktar varandra, en del marsvin putsar varandra, vilar tillsammans … eller på var sin favoritplats…  – och hela tiden kommunicerar de med varandra, ibland utan att vi tydligt lägger märke till det. 

 

Jag är helt övertygad om att marsvin leker tillsammans också! När mina marsvin fortfarande bodde inne i huset hos oss (nu har de ett eget rum i garaget) så hade vi en stor hage som vi satte ihop i köket varje dag. Där fick alla marsvinen lite ”golvtid”. Många gånger har jag bevittnat ”marsvinsstafett” i den hagen. Det hela går ut på att marsvinen sitter i huset av modellen tak på fyra ben. En liten gris springer i full galopp och popcorn-hoppar längs en för mig osynlig bana. När den första grisen kommer in under taket igen sticker nästa ut på en exakt likadan runda – och så håller de på och byter av varandra till dess att de tröttnat och måste ta sig en tupplur. Förmodligen finns det en naturlig förklaring till detta beteende som t.ex. att marsvinen har nedärvt att det är för farligt att alla ägnar sig åt ”hopp och galopp” samtidigt. Då har ju ingen koll på rovdjur.

 

”Golvtid” är härlig sysselsättning! Alla marsvin brukar (åtminstone efter en invänjningsperiod) uppskatta att få röra sig över stora ytor utanför buren. Vi hade marsvinen helt lösa i huset under ”golvtiden” till dess Yrrol (en otroligt nyfiken texel-hane) fastnade under soffan. Han pressade sig in, men kom inte ut på egen hand, så vi fick ta och lyfta upp soffan en bit – och då kom han fram med hela pälsen fyll av dammtussar (ett sötare alternativ till dammsugare). Efter den incidenten så gjorde vi en isärtagbar hage på ca 2,5 x 3,5 m. Vi hade fått golvparkettskivor över när vi byggde huset. Dem sågade vi av till lagom längd och satte magneter i ändarna på skivorna. När vi inte använde hagen lade vi upp den ovanpå garderoberna i hallen. I hagen lade vi två stora stycken plastad frotté. Då blev det inget kiss på golvet under deras hus/viloplatser och jag kunde bara skaka bort bajs och eventuella matrester (om grisarna hade haft picknick i hagen) från frottén. I hagen brukade vi också lägga stora fleecetygbitar i högar. Där gjorde marsvinen små hålor att vila i eller gångar att böka runt i. Under husen lade vi vetbed (”luddig” hundfilt) så att de kunde vila mjukt när de blev trötta.

 

Leksaker

Rör brukar vara populärt att springa genom. Kortare bitar av avloppsrör av plast är jättebra. Man måste bara kolla att det är tillräckligt stor diameter. Jag har vänner med två marsvin och det ena marsvinet ”fastnade” i ett rör. Det var aningen för litet och lilla Molly kollade inte läget först, utan blev så lycklig och sprang med full fart in i röret och fastnade när tjockaste delen av magen kommit in. Röret rullade runt och vändes upp och ned. Då var det för svårt för ett litet marsvin att åla sig ut baklänges eftersom hon inte fick grepp med baktassarna och magen var alldeles utspänd eftersom hon var så rädd. Molly satt inte hårt fast för när hon slappnade av lite och andades ut gick det att ”hälla ut” henne ur röret.

 

Mina marsvin har en passion för papperspåsar. De prasslar så härligt (påminner kanske lite om utfodringsljud?) och det går utmärkt att tugga lite på dem. Jag brukar lägga in påsar av oblekt papper utan färgtryck. Faktum är att jag oftast klipper bort handtagen på dem. Varför? Jo, Mamma Fluffin gick in i en påse ”på det sätt som man ska”, men på utvägen pressade hon sig genom ena handtaget (inte alltför smart kan man kanske tycka)… och eftersom hon hade en ganska rund mage så fastnade handtaget som ett skärp runt midjan. Fluffin kände att hon hade något runt magen och satte av i skumpande galopp – med påsen släpande bakom sig. När hon sprang in i huset så gick handtaget av och hon var fri igen, men alldeles bestört. I för sig tog det bara tio minuter så var hon inne i påsen igen, så helt vettskrämd kan hon ju inte ha blivit. I efterhand så är jag tvungen att medge att flykten faktiskt såg otroligt roligt ut!

Aktivera med godis 

Allt som inbegriper mat är kul så marsvin har inte roligt lång tid i sträck utan att något ätbart finns i närheten. Vi har provat att lägga ut godis lite här och var i hagen och det är en uppskattad aktivitet att leta runt efter det mumsiga. Oftast lägger vi ut havregräs (odlad i kruka, inomhus på vintern och utomhus på sommaren) men det går lika bra med något annat som marsvinen tycker extra mycket om t.ex. gurka eller persilja. Jag brukar gömma godiset i rören, papperspåsarna och högarna med fleecetyg.

I korthet kan jag nog påstå att allt nytt är roligt och spännande! De flesta marsvin är väldigt nyfikna till sin natur. Sätter man in ett gosedjur till mina grisar så tar det inte lång stund förrän den modigaste är framme och undersöker vad det kan vara för något … sen kommer nästa marsvin …. och så nästa. Lådor av olika slag, liggande hinkar eller annat som går att gå ut och in i är tydligen också otroligt roande!

I buren kan man oftast inte stoppa in hur stora eller hur många saker som helst av utrymmesskäl. Där fungerar det bra med kortare rör och hus med platt tak så att marsvinen får en utkiksplats. Grenar av fruktträd eller sälg däremot kan åtminstone inget av mina marsvin motstå att provgnaga på eller äta upp helt och hållet. Att äta stora mängder hö är dock den viktigaste sysselsättningen (utöver marsvinskompisar) i buren … hela dygnet runt.

 

Underhåll dina marsvin – så får du själv underhållning genom deras upptåg!

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet