Senaste nyheter
Hem / Allmänt om papegojor

Allmänt om papegojor

De papegojfåglar som vi i Sverige håller som sällskapsfåglar kommer från vitt skilda miljöer och världsdelar. Följande text är därför avsedd som en översiktlig beskrivning och rådgivning till hur du ska få din fågel att trivas och hålla sig frisk. Skillnader förekommer dock mellan olika arter, och bästa sättet för dig att sköta din fågel väl är att efterforska fågelns ursprungsmiljö för att så bra som möjligt kunna erbjuda lämplig omgivningstemperatur, luftfuktighet och utfodring.

Många djurägare har svårt att få tag i uppdaterad information, och fåglarna sköts därför ofta enligt råd och riktlinjer som kom till för 10-20 år sedan. Mycket av den gamla informationen som fanns baserade sig på hur hönsfåglar skulle skötas, och vi vet nu att stora skillnader föreligger mellan hönsfåglarnas och papegojfåglarnas behov. Dessutom är det tyvärr många djurägare som köper en sällskapspapegoja utan att riktigt inse vad detta innebär.

Det gäller att från början ha realistiska förväntningar, och förstå att Papegojor är av naturen högljudda, framför allt vid gryning och skymning är det helt naturligt för fågeln att använda rösten. Papegojor skräpar ner, näbben är fågelns tredje hand, som används för att undersöka och sönderdela föremål i omgivningen, för att söka ätbara delar och för att aktivera sig. Papegojor är sociala djur och behöver nära kontakt med antingen artfränder eller sin ägare Papegojan ställer alltså stora krav på sin ägare. Den nya fågeln som i början fick massor av uppmärksamhet, blir med tiden en ”möbel” som man på sin höjd ägnar fem minuter åt då och då.

Om fågeln sedan inte ges tillräckligt med stimulans och sysselsättning, kan den snabbt utveckla oönskade beteenden som skrikande, bitande och fjäderplockning. Detta leder ofta till att djurägaren tröttnar på fågeln, som säljs vidare från hem till hem. Följande råd ska förhoppningsvis ge dig en bra grund att börja arbeta från, och kanske väcka din nyfikenhet på att leta dig vidare till mer detaljerade råd om till exempel hantering och träning.

Texten är lånad av Gunnel Anderson på Djurkliniken Roslagstull

 

Visa att du gillar oss
Hoppa till verktygsfältet