Senaste nyheter
Hem / Hund / Alpenländische dachsbracke

Alpenländische dachsbracke

På forntiden använde man ofta jakthundar som liknade alpenländische dachsbracke . Det resulterade i en av de äldsta jakthundsraserna. Den har ursprung i Mellaneuropas bergstrakter och aveln sköttes av yrkes- och bergsjägare. De avlades efter prestation, utan att man tog hänsyn till utseendet. Rasen erkändes 1932, som tredje viltspårshundras i Österrike. Internationellt erkändes den först 1975. 1983 bildades  Svenska Schweisshundklubben, där Alpenländische dachsbracke ingår, trots att de första importerna från Österrike inte kom till Sverige förrän under senare delen av 1990-talet.

Användningsområde
Huvudsakligen använder man rasen vid eftersök på klövvilt, men också som kortdrivande på hare, räv och rådjur. Hunden är användbar vid jakt på vildsvin och kan uppfostras att apportera mindre hårvilt samt fågel på land och i vatten. Alpenländische dachsbrack är orädd, lugn och arbetsvillig, och den har vilt- och rovdjursskärpa. Den är lugn och säker i spårarbete. Den har jaktpassion, spårnoggrannhet och spårvilja och kan även jobba över en mindre yta. Den har ett vänligt sinnelag mot familjemedlemmarna, men kan vara lite reserverad mot främlingar.

Hälsostatus
Få sjukdomar har påträffats på rasen i Sverige. Höftledsdysplasi (HD) förekommer dock. Man bör därför  inte avla på hundar med HD.

Utseende och skötsel
Mankhöjden är 34-42 cm. Den är långsträckt, lågställd, robust och kraftig i kroppsbyggnaden. Bröstdjupet är ungefär halva mankhöjden. Den har en tät och kraftig päls med åtliggande täckhår och tjockt underull. Färgen är hjortröd eller svart med roströda tan-tecken och förekommande vita bröstfläckar. Ögonen är mörka med ett klokt och vänligt uttryck. Pälsen är lättskött och badas vid behov. Eftersom Alpenländische dachsbracke är en utpräglad jakthund behöver den mycket aktivering och är inte lämplig att ha endast som sällskap- eller gårdshund. Den njuter mycket av att delta i t ex spår, sök, långa promenader med klövjeväska och lydnadsträning. Hunden är stark men följsam, och man kan med fördel cykla med den. 

 

 

*Denna hundrasbeskrivning är framtagen med hjälp av Svenska Kennelklubben och med deras tillstånd.
Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Annons: Djurförsäkring – en tryggare framtid för dig och ditt djur

Annons Det finns många sätt du kan ta hand om och bevaka ditt husdjur på, …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet