Senaste nyheter
Hem / Övrigt / Alsikeklöver- kan ställa till med mycket ofog för hästar

Alsikeklöver- kan ställa till med mycket ofog för hästar

Har man alsikeklöver i hästens sommarhage så ska man se upp. Även om alsikeklövern är en vacker växt så kan den ställa till med mycket ofog för hästar. Om hästen äter alsikeklöver finns det risk för förgiftning och så kallad fotosensibilitet som betyder att huden reagerar abnormt på UV-ljus och hästen får inflammerade sår.

Alsikeklövern har visat sig vara extra giftig när det är blött och fuktigt. Man misstänker att det är något gift som skapas vid blöta förhållanden.
Symptom på att hästen är förgiftad av alsikeklöver är slöhet, uttorkning, dålig aptit, depression, förhöjd kroppstemperatur, ödem i nedre delen av benen, diarré, gulsot, blödande utslag och sår i munhålan. Oftast återhämtar sig hästen från förgiftning och hudskador men enstaka dödsfall har rapporterats.
Är det mer än 20 % alsikeklöver i hö eller ensilaget så bör man inte ge det till hästen som foder.
Alsikeklövern heter Trifolium hybridum L på latin och blommar mellan juni-augusti. Den kan bli upp till 4 dm hög. Växten finns i hela landet förutom i fjälltrakterna.
Jeanette Johansson vars grannes ponny blivit drabbad av fotosensibilitet på grund av alsikeklövern delade en varning på Facebook om växten.

Länk till bilder på den drabbade ponnyn!

Andra växter att se upp med i betet är:

Johannesört, stånds, örnbräken och åkerfräken.

Heidi Purmonen
heidi@vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om heidi

Kolla in detta också :)

Kursserie om marsvin

Mia Winge – grundare av Marsvinshjälpen bjuder här på första avsnittet i hennes nätbaserade kursserie. …

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet