Senaste nyheter
Hem / Häst / Anaplasmos en fästingsjukdom som kan drabba hästar

Anaplasmos en fästingsjukdom som kan drabba hästar

Anaplasmos är en fästingburen sjukdom som kan drabba hästar. Just nu sprider sig smittan genom Europa men även nu till Centralasien och Nordamerika. Fästingsjukdomens första fall av insjuknande beskrevs i Sverige år 1990. Även katter, hundar, får och andra djur kan drabbas av sjukdomen. Det är även vanligt att Anaplasmos kopplas med Borrelia.

Smittväg
Anaplasmos är en fästingburen sjukdom som kan drabba hästar. När en smittad fästing suger blod kan de överföra sjukdomen. Fästingar trivs i b.la. högt gräs  och  därför kan hästars sommarbetet bli paradiset för fästingar. När fästingsäsongen kommer till Sverige börjar fästingsjukdomen  Anaplasmos  sprida sig. Sjukdomen sprids via den vanliga fästingen Ixodes ricinus. För att en häst ska kunna bli smittad krävs det att fästingen har suttit fast minst två timmar och sugit blod.
 Det är fler och fler hästägare som börjar ta hästens temperatur innan sommarbetet för att kunna fastställa hästens temperatur i friskt tillstånd. Om man veta vad hästen har i grundtemperatur så är det lättare att upptäcka om hästen får en förhöjning, vilket kan tyda på någon sjukdom.  När hästen sedan står på sommarbete kan det vara bra att tempa hästen regelbundet. Det ger ofta en riktlinje om hur hästen mår.

Symtom
Symtomen på Anaplasmos kan vara  sämre aptit och nedsatt allmän tillstånd, ökad hjärt och andningsfrekvens ,svullna ben, rörelsestörningar och ovillja att gå och röra på sig, samt hög feber, och det förkommer även att slemhinnorna blir gulaktiga. Men det finns även många drabbade hästar som inte visar symtom eller insjuknar alls trots att de blivit smittade. Det kan ta 1-2- veckor från smittotillfället och till att hästen insjuknar. Sjukdomen konstateras genom att en veterinär tar ett blodprov.

Behandling
Anaplasmos är inte en anmälningspliktig sjukdom. Många hästar har någon gång under sitt liv haft sjukdomen, vilket ett eventuellt blodprov skulle kunna visa på i antikroppar. Hästar som drabbats av Anaplasmos och fått hög feber kan få Metacam och vissa hästar får även antibiotika. Men i många fall hanterar hästens eget immunförsvar smittan alldeles själv. Om hästen har feber ska den ta det lugnt, men även om febern har gått ner och hästen verkar pigg så är det viktigt att hästen tar det lugnare ett tag efteråt och inte anstränger sig. I slutet av behandlingen brukar det gå bra att skritta och promenera  om allmäntillståndet är okej. När hästen sen är återställd och ska sättas igång är det viktigt att återgången inte sker för snabbt.

Källa: SVA

Maria Fabach
www.vimeddjur.se

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

5 julmarknader i Sverige med hästinslag

Nu finns det många olika julmarknader att välja och vraka mellan. Tycker du om att …

Hoppa till verktygsfältet