Senaste nyheter
Hem / Getter eller får / Anna lever för djur

Anna lever för djur

Getfamilj

Anna lever för djur. Hemma hos henne andas och upplevs en atmosfär av lantlig idyll med alla djuren.

Här möter oss afrikanska dvärggetter på tomten. I ett eget hus i anslutning till bostadshuset har Anna uppfödning av guldhamstrar. Hunden Lilly av rasen bullterrier är familjens kelgris. I en egen bur ute på tomten bor också Gotlandskaninen Sesam.

Att Anna skaffade Afrikanska bergsgetter är hennes föräldrar förtjänst. Att ha getter har varit en dröm från tonåren. Gården hyr hon och hennes sambo av hennes föräldrar, vilket möjliggjorde att ha getter

Anna börjar dagen med att släppa ut getterna. Getfamiljen består två stycken mammagetter och en pappaget och två killingar. Killingarna föddes hemma på gården i januari 2012. Rasen är Afrikansk bergsget.

På den slingrande grusvägen är bilar sällsynta och därför  kan getterna springa fritt på tomten och i den närliggande skogen

De älskar att klättra och står gärna uppe på en sten eller en trave med trädstammar. Det ligger i getens natur. Vissa getter kan t.o.m. klättra i träd. de gillar att ligga och sova högt uppe på en plattform i sitt gethus

Getter är slyätare och lättskötta djur, berättar Anna. De är intelligenta och gör gärna tricks för lite godis. Favoritgodiset är knäckebröd. De är bra djur att ha hemma på tomten om man ”vill röja upp”. Men de äter nästan allt, så det gäller att se upp med de planteringar man är rädd om.

De är flockdjur och ska inte hållas ensamma. Det finns också en rangordning i flocken. De kan vara ganska hårdhänta mot varandra. Att ha getter i ett villaområde rekommenderar Inte Anna, b.la för att de har en stark lukt. Det är främst bocken som luktar. För att imponera på honorna kissar de på sig själva för att det ska ” dofta gott”. Då utsöndras den fräna doften. Sedan kanske inte grannen blir så glad om de äter allt i hans trädgård. De både klättrar och hoppar och är ganska duktiga rymmare. Anna köpte sina första getter Nikodemus, Amira och Akili i juni 2011. Nikodemus föddes på skansen och var ett år då han flyttade till Anna. Amira och Akili hittade Anna i Kisa. De blev Nikodemus fruar. Det gamla hönshuset på tomten byggdes om till ett gethus och i anslutning till det byggdes en hage. I januari 2012 fick Amira och Akili varsin killing. Båda killingarna är tingade och flyttar till sitt nya hem i april.

Den Afrikanska dvärggeten kommer ursprungligen från norra Afrika. Idag finns den spridd i hela världen är ett populärt djur framförallt i djurparker

Den är väldigt snäll, tålig, barnvänlig och har ett bra psyke. De livnär sig framförallt på löv, bark och gräs.

Anna är djurskötare och djuransvarig på en djurgård i Stockholm. Där finns b.la. Afrikanska dvärggetter, Jämtgetter, Värmlandsfår, minigrisar, hästar och Öländska dvärghöns. Anna har tidigare arbetat som personlig assistent och idag arbetar hon b.la. med anpassad ridning för barn med funktionshinder.

Anna visar oss Gotlandskaninen Sesam, som är tre år och är av Svensk lantras. Rasen är utrotningshotad. Han är född på Torekällberget,som ligger i Södertälje.

Gotlandskaninen sesam

.

Guldhamstern är ett ensamlevande djur (solitär). I naturen lever de en och en i hålor i marken. De träffas bara när de ska para sig, annars slåss de till en av dem dör. Hamstrar är nattdjur. Anna har idag tre guldhamstrar och en dvärghamster. Anna ställer ut sina hamstrar och längs väggen hänger fina priser. Det finns två olika klasser i en hamsterutställning.

Guldhamster

I den första klassen bedöms det om hamstern är snäll och välskött och att ögonen ser bra ut och inte är kladdiga. Nästa klass tittar man mer på standarden, t.ex. hur brett det är mellan ögonen och hur stor en hamster bör vara. Man tittar då också på färgen och färgens nyans.

En av guldhamstrarna väntar smått. Guldhamstern är dräktig i 16 dagar. Det är den kortaste dräktighetstiden av alla däggdjur. De kan få kullar med upp till 18 ungar. När de föds är de ca en cm stora och föds helt nakna. När de är tre veckor är de fullt utvecklade.

Anna går upp halv sex för att mata kaninen och släppa ut getterna. Efter det åker Anna till stallet, där hon har sin häst för att mocka. Efter en hel dag på jobbet tillsammans med djur, bär det av direkt till stallet för en ridtur och sen hem till djuren för att pyssla om dem. Med till arbetet följer hunden Lilly varje dag. Hon är barnens favorit och har en stor personlighet med mycket egen vilja, berättar Anna.

Bullterrier

Just nu bygger Anna och hennes sambo på sitt drömhus längre bort från nuvarande bostaden.

Det blir gångavstånd till stallet, berättar Anna.  Djuren är en självklar del av min vardag både i arbetet och privat. Det är en livsstil, avslutar Anna.

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet