Senaste nyheter
Hem / Hund / Anna Ögren tipsar – motverka skotträdsla hos er hund!

Anna Ögren tipsar – motverka skotträdsla hos er hund!

Visst går det att motverka rädslor för oljud och allra helst att förebygga dem, resan dit kan för många individer vara lång. Tränar man konsekvent så går det, om inte helt att arbeta bort rädslan för oljud i alla fall dramatiskt minimera den. Så till vida att hunden ”håller ihop” under kaskaderna av fyrverkerier.

Det är svårt för mig att ge konkreta råd till just HUR ni skall bära er åt med just er hund för att arbeta bort dessa rädslor eftersom alla hundar är individuella. Jag kan dock ge er några generella tips och råd att arbeta med.

Tanken bakom det hela är att få hunden att förstå att oljudet och obehaget är ”start skottet” till någonting roligt!

Hundar är experter på att klura ut att ett visst ord eller signal leder till något som på sikt är en belöning. Då vi skall lära våra hundar kommandot ”sitt” lär vi hunden att varje gång den sätter ned rumpan i golvet utdelas en belöning. Det vill säga i hundens värld lönar det sig att utföra just detta moment eftersom det leder till något positivt. På liknande sätt vill vi lära in ett ord, ett kommando eller en signal som får hunden att förstå att någonting roligt och trivsamt är på gång.

Det vill säga, innan hunden utsätts för skottet, smällen eller vad det nu är som den reagerar negativt på kommer en signal som indikerar att ”det där roliga” snart skall ske. Man kan säga att man ”programmerar” hunden till att fokusera på det positiva och ignorera det som är negativt, det vill säga obehaget. Att ”härda” hunden stegvis i att kunna acceptera obehagliga ljud i alla dess former är också ett sätt att jobba bort överkänslighet för oljud. Denna träning bör som sagt ske stegvis för att på sikt kunna öka frekvensen.

Man kan lägga korv eller skinkbitar i botten på en kastrull och sedan lägga ett lock på snedden över kastrullen. För att lyckas komma åt belöning tvingas hunden att peta bort locket som då skapar ett oljud då den far i golvet men för de flesta hundar överkommer eller övervinner de sin rädsla för oljudet eftersom den får sin belöning. Successivt ökar man svårighetsgraden genom att bygga än mer finurliga konstruktioner som hunden får nosa sig igenom för att få sin belöning. Upptäcker man att hunden blev allt för skrämd vid en viss ”konstruktion” då backar man helt enkelt tillbaka och bygger en enklare modell. Skedar, gafflar, kastrullock med mera är bra redskap du kan använda för att skapa oljud. Vet man med sig att hunden har ett apporteringsintresse eller kamplust kan man med fördel använda sig av detta. Då hunden fokuserar på att hämta hem apporten eller har fullt upp med att kampa introducerar man successivt de ljud som hunden upplever som obehagliga. Syftet blir då att maskera obehaget genom lek!

Under det gångna året har jag hållit i diverse olika föredrag samt privatträningar inom detta område. Det är otroligt roligt och spännande att få engagera sig i rehabilitering av oljudsrädda hundar,.

För som sagt det kan ta tid men i de allra flesta fall så går det!

Jag kommer att föreläsa i detta ämne på Väsby Djursjukhus åter igen till hösten. Önskar ni ytterligare hjälp med träningen eller behöver specifika råd för just er hund, kontakta mig på www.sittfido.se

Lycka till med träningen!

 

Visa att du gillar oss

Om

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet