Senaste nyheter
Hem / Häst / Använd reflexer på både dig och ditt djur!

Använd reflexer på både dig och ditt djur!

När det är mörkt ute är det viktigt att synas väl. Reflexer gör dig och din vän lätta att upptäcka och underlättar för bilförare på betydligt kortare avstånd under den mörka årstiden. För att synas så bra som möjligt kan man kombinera reflexväst med en dinglande reflex samt en lampa.

 

Ryttare och häst-ekipage

Både ryttare och häst bör ha reflexkläder på sig, det är viktigt för bådas säkerhet och för att undvika kollisioner med motorfordon. Tänk på att:

Reflexväst och täcke bör vara av gult tyg. Det reflekterar ljuset bäst när det inte finns gatubelysning. Kombinera detta med reflexer på stigbyglar och sadel samt på själva tränset. Dessa skall kunna tas av och bytas vid slitage. Vart tredje år skall alla reflexer ses över eftersom de är en färskvara. Även på hjälmen bör ryttaren ha reflexband, samt bak på sadeln. Ljusa kläder reflekterar mera ljus.  Pannlampa är nödvändigt för hästryttare som rider i skog och mark utan gatubelysning. Hästar bör ha lågt sittande reflexband på alla fyra benen. Det finns också ridlampor som ryttaren kan sätta på vänster ben. Den ger ett vitt sken framåt och ett vitt sken bakåt. Det är viktigt att både ryttare och häst är försedd med reflexer. Skulle ryttaren ramla av och hästen skena iväg så behöver båda synas i mörkret.

Använd reflexer på både dig och djuren
Reflexväst från Hööks

Hundägare och hundekipage:

Både hund och förare bör ha reflexvästar på sig alternativt att föraren har ljusa kläder och dinglande reflexer på båda sidor om kroppen.

Det är bra om föraren har reflexband på skor eller stövlar för att markera hela kroppen.

Hunden bör ha reflexer på koppel och halsband vid mörka perioden av året.

Med bra reflexer ökar synligheten upp emot 125 meter med rätt utrustning. Utan rätt utrustning och mörka kläder är sträckan ca 30 meter enligt NTF (Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande).

Vad man bör tänka på när man ser ledarhundsekipage är att de har ett uppmärkt ledarhundssele, eftersom de behöver mera tid på sig att ta sig över vägen. Det är ledarhundens förares ansvar att få utrustningen uppmärkt och säkrad. Pannlampa är viktigt även för ledarhunden om ekipaget går på vägen utan vägbelysning.

Använd reflexer på både dig och djuren
Reflexväst från Hööks

Visste du att:

  • Man bör kontrollera reflexerna varje år genom att lysa med en ficklampa mot reflexen på fyra meters håll. Jämför en äldre med en ny. Reflexer som utsätts för tvätt slits snabbare.
  • Bär reflexer lågt för att fånga in ljuset från bilarna och på så sätt så att de syns från alla håll.
  • Det finns reflexer för hästar och hundar men även för katter. Har du en utekatt är en reflex en billig och bra tilläggsförsäkring.
  • Reflexer för djur finns i zoo-affären.
  • Med reflexer ser föraren dig på 125 meters håll. En mörkklädd fotgängare utan reflexer syns först på ca 20 – 30 meters håll.
  • Olyckor sker både i tätbebyggda områden med belysning och på landsbygden.

 

 

Elin Eurén

elin@vimeddjur.se

 

 

 

 

 

 

 

Visa att du gillar oss

Om Maria

Kolla in detta också :)

Bilsemester i Sverige - här kommer lite tips

Bilsemestra med hunden – här kommer lite tips

Först och främst kan det bli väldigt varmt i en bil och grundregeln är att aldrig lämna sin hund i bilen. Inte ens för att springa in i affären. I en bil som står stilla stiger värmen väldigt fort och alla är inte medvetna om hur fort det går, därför kan man inte påminna ofta nog om detta. Hundar svettas inte på samma sätt som vi människor.

Lämna ett svar

Hoppa till verktygsfältet